Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haosul Brexitului trimite Irlanda de Nord din nou la urne

Sky News
Irlanda de Nord mars ordinul de Orania

Catolicii și protestanții nu au reușit să formeze un guvern în perioada prevăzută, așa că noi alegeri vor fi convocate pe 15 decembrie.

Irlanda de Nord se îndreaptă spre alte alegeri după ce partidele nu au reușit să formeze un guvern de coaliție după alegerile din mai, când catolicii din Sinn Fein - fostul braț politic al IRA, acum adormit - au făcut istorie devenind, pentru prima dată, forţa politică majoritară, relatează La Razon preluat de Rador.

Tot ce se întâmplă în provincia britanică arată haosul unui Brexit care astăzi continuă să fie negociat între Londra și Bruxelles, generând chiar şi îngrijorarea președintelui american Joe Biden (de origine irlandeză), având în vedere posibilitățile de a se ajunge la un război comercial între Regatul Unit și UE, în plin conflict în Ucraina.

Ministrul-șef pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, a confirmat că, după depășirea termenului de 12 săptămâni fără a se putea ajunge la un acord pentru un Guvern la Belfast, trebuie convocate noi alegeri. Detaliile nu vor fi cunoscute până săptămâna viitoare. Dar totul indică că acestea vor avea loc pe 15 decembrie. Se estimează că vor costa 6,5 milioane de lire sterline, fapt care a generat mari critici din diverse sectoare, inclusiv di xn partea cetățenilor înșiși, care din luna mai au rămas fără Executiv în plină criză economică din cauza inflației care este deja peste 10% .

După Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pecetluit pacea dintre catolici și protestanți, ambele comunități trebuie să guverneze în coaliție. Cu toate acestea, unioniștii din DUP refuză acum să facă acest lucru până când Downing Street nu va modifica noile controale vamale stabilite prin Protocolul irlandez, o piesă cheie a Brexitului pe care Londra și Bruxelles-ul continuă să o negocieze în ciuda faptului că istoricul divorț a devenit efectiv pe 31 decembrie 2020.

Discuțiile sunt într-un moment critic. Când era premier, Boris Johnson chiar a amenințat că va încălca unilateral acordul. Dar noul premier, Rishi Sunak, care a preluat funcția marțea trecută, se angajează într-o poziție mai moderată pentru a evita un război comercial.

Brexitul a lăsat acum provincia britanică Irlanda de Nord într-o situație diferită de restul Regatului Unit. Din punct de vedere comercial, Belfast este acum mai aliniat cu Dublinul decât cu Londra. Pentru a respecta piața unică, produsele din Marea Britanie (Scoția, Țara Galilor și Anglia) trebuie să treacă prin controale vamale. Iar unioniștii din DUP se tem că acest lucru ar putea duce la retragerea Irlandei de Nord din Regatul Unit, mai ales după ce Sinn Fein a devenit cel mai mare partid, în mai. Pretenția istorică a naționaliștilor a fost întotdeauna convocarea unui referendum pentru reunificarea insulei Irlandei.

Liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a insistat vineri că partidul său nu își va schimba poziția până când nu va fi "eliminat" din Brexit acest protocol, un instrument care, potrivit spuselor sale, a prejudiciat "economia noastră" și a modificat "statutul constituțional" al Irlandei de Nord în Regatul Unit "fără acordul nostru".

La rândul ei, vicepreședinta Sinn Féin, Michelle O'Neill, i-a acuzat pe Donaldson și DUP că "trăiesc în confruntare constantă cu cetățenii", cu "o majoritate care nu îi reprezintă". Donaldson "a candidat la alegeri (în mai) și acum nu dă semne de viață. Acesta este un dezastru și un eșec de conducere din partea lui și a partidului său", a subliniat liderul republican în Adunarea Irlandei de Nord și candidat la postul de prim-ministru.

De asemenea, O'Neill i-a reproșat lui Donaldson că acțiunile sale au lăsat provincia "la mila" unui guvern britanic "disfuncțional și nemilos", căruia "îi pasă doar de propria supraviețuire".

În cele din urmă, a treia forță politică, Partidul Alianţa - liberal și non-sectar - a considerat că alegerile "nu rezolvă criza, ci mai degrabă o exacerbează" și a susținut că Londra, pe de altă parte, ar trebui să introducă o "legislație de urgență" pentru a suspenda temporar instituțiile guvernamentale nord-irlandeze, până când UE și Regatul Unit ajung la un acord "de preferat în câteva săptămâni". Liderul acestui partid, Naomi Long, a mai amintit că este necesară reformarea Acordurilor de pace din Vinerea Mare (1998), pentru a preveni ca blocurile unionist și naționalist să-și exercite dreptul de veto și să provoace o paralizie precum cea actuală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.