Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haosul care a dus la tragedie - Trei vinovați pentru șirul de ilegalități descoperite de Inspectoratul de Stat în Construcții

Foto: szekelyhon.ro
internat perete liceu Odorheiul Secuiesc

În şedinţa de Guvern de vineri, 29 decembrie, a fost prezentată o informare din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), despre tragedia care a avut loc pe 18 decembrie la internatul din Odorheiu Secuiesc. O parte a clădirii s-a prăbușit, trei elevi au fost răniți, iar unul a murit. ISC a prezentat concluziile verificărilor de la locul tragediei și a concluzionat că vina este împărțită între proprietar, executanții lucrărilor care aveau loc la internat și proiectant. Toți trei au fost sancționați contravențional, iar raportul ISC a fost transmis și procurorilor care anchetează latura penală a tragediei.

Potrivit documentului consultat de STIRIPESURSE.RO, la data producerii evenimentului, se executau lucrări de excavații lângă zidul clădirii, pe aripa sud-estică a acesteia, lucrări care depășeau cota fundațiilor. Aceste lucrări nu erau prevăzute în autorizația de construire, emisă pentru „refacere gard împrejmuire și porți de acces, refacere rețele din incintă și amenajări exterioare” și nici nu exista proiect tehnic și detalii de execuție pentru aceste lucrări.

Autorizația de construire nr. 140/26.10.2023, emisă de către primarul Municipiului Odorheiu Secuiesc, a fost prezentată la Inspectoratul Județean în Construcții Harghita în data de 08.11.2023, înregistrată cu nr. 457529, fără însă să se facă și Înștiințarea de începere a execuției lucrărilor, contrar obligațiilor legale prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Șir de nereguli

Potrivit raportului ISC, stadiul fizic al lucrărilor la data controlului în teren se prezenta astfel:

- Erau executate săpăturile generale pentru platforma drumului de serviciu pe latura sudică a clădirii, pe toată lungimea acesteia și era executat un șanț adiacent clădirii, în adâncime medie de 2,9 metri, realizat pentru montarea hidroizolației cu membrană TEFOND. Lucrările de hidroizolare a fundațiilor imobilului nu au făcut obiectul autorizației de construire, nu au fost prevăzute în documentația tehnică și nici nu aveau proiect de execuție.

- Ca urmare a acestei săpături în imediata vecinătate a fundațiilor pereților perimetrali de pe latura sudică a clădirii, a avut loc prăbușirea zidului perimetral dintre axele a2 - a7, prăbușirea planșeului peste parter și etaj, prăbușirea șarpantei, fiind afectate și celelalte elemente structurale rămase.

- Executantul a realizat lucrările sus menționate fără a deține un proiect tehnic și detalii de execuție la drumul de acces proiectat adiacent laturii sudice a clădirii, a zidului de sprijin și a structurii drumului.

- Proprietarul nu a asigurat verificarea execuției lucrărilor prin diriginți de șantier autorizați sau operatori economici de consultanță specializați, nefiind prezentat niciun contract încheiat pentru aceste servicii.

- Proprietarul nu a asigurat verificarea proiectului prin specialiști verificatori la cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate (A1 și A5) și nici pentru fundații (Af).

- Documentația tehnică în urma căreia a fost autorizată lucrarea nu conține și expertiza tehnică a unui expert tehnic atestat, cerință legală obligatorie pentru lucrări de intervenții la construcții existente.

„Cauzele probabile care au condus la producerea accidentului tehnic sunt: săpătură mecanizată cu utilaj greu, tranșee deschisă cu afectarea fundației din piatră, timpul de execuție foarte scurt, de aprox. 6 ore, lipsa evaluării tehnice a clădirii existente și a influenței lucrărilor asupra acesteia, cota săpăturii cu mult sub cota fundațiilor existente”, se arată în raportul ISC, instituție care amintește că intervențiile neautorizate asupra monumentelor istorice constituie infracțiune.

Context

Clădirea internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit parţial, pe 18 decembrie 2023, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături.

Două eleve au fost scoase conştiente, o alta fiind supusă manevrelor de resuscitare, la care a răspuns. Toate trei au fost transportate la spital, una dintre ele fiind intubată.

Cea de-a patra victimă - un băiat - a fost scoasă ulterior, fiind făcute manevre de resuscitare, însă fără rezultat, astfel că a fost declarat decesul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.