Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harari a amenințat că va părăsi Israelul: reforma justiției îl pune pe gânduri

Yuval Noah Harari

Celebrul istoric militar israelian, profesor de istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Yuval Noah Harari, în articolul său "Momentul unei epifanii teribile" a analizat situația din Israel și a prezis un posibil scenariu. Harari a lăsat să se înțeleagă că ar putea părăsi Israelul dacă autoritățile nu vor înceta să „distrugă democrația”.

  • Context: Articolul lui Harari apare în contextul în care Parlamentul israelian a aprobat în primă lectură un proiect de lege privind controversata reformă judiciară, care a provocat proteste în masă. Din ianuarie, Israelul a fost stârnit de proteste în masă în care protestatarii cer abandonarea reformei judiciare, deoarece consideră că este o amenințare directă la adresa democrației în stat.
  • Yuval Noah Harari este autorul cărților „Sapiens”, „Homo Deus” și „Unstoppable Us”. Acest articol de opinie a fost publicat inițial în ebraică pentru publicația Ynet în Israel, reluat de presa internațională.

"Mi-a fost mult timp clar, ca și alți savanți israelieni, că tendințele demografice din Israel vor duce în cele din urmă la ultraortodoxii, evrei religioși și tradiționaliști care vor deveni majoritari. Dar nu era foarte clar ce se va întâmpla atunci când plinătatea puterii era concentrată în mâinile lor", scrie autorul.

El crede că februarie 2023 a fost pentru mulți israelieni "o lună de epifanie teribilă". "Unii dintre cunoscuții și prietenii mei, inclusiv cei care aderă la tradițiile evreiești, credeau că atunci când majoritatea religioasă era în mod constant la putere, aceasta va păstra democrația și va permite existența continuă a unei societăți liberale. Alții au desenat scenarii distopice pentru distrugerea totală a democrației israeliene și a societății liberale și, eventual, transformarea Israelului într-o teocrație care amintește de Iran. A fost greu de evaluat care dintre ele a avut dreptate", scrie Harari.

"Dar aceasta este doar prima etapă. De îndată ce obstacolul sub forma Curții Supreme va fi înlăturat, această (sau viitoare) coaliție va putea adopta în mod liber legi care restricționează drepturile civile ale israelienilor, precum și drepturile fundamentale ale omului - atât israelieni, cât și palestinieni în teritorii", explică istoricul.

Totul poate fi pe ordinea de zi

Potrivit acestuia, totul poate fi pe ordinea de zi: de la restricționarea libertății de exprimare, a drepturilor femeilor și ale persoanelor LGBT la extinderea competențelor instanțelor rabinice și eliminarea partidelor arabe de la participarea la alegeri.

"Mai mult, dacă 61 de parlamentari din Knesset vor să schimbe sistemul electoral sau să-i priveze pe cei pe care îi recunosc drept 'trădători' de dreptul de vot, atunci va fi imposibil să schimbăm actuala coaliție la viitoarele alegeri", a spus Harari.

Guvernul spune că nu este împotriva democrației, ci mai degrabă susține că o lovitură de stat judiciară va duce la instaurarea "democrației adevărate".

"Cu toate acestea, democrația este definită de guvern ca o dictatură majoritară care nu prevede nici protecția drepturilor minorităților, nici controlul și echilibrele care limitează ramura executivă. Potrivit acestei abordări, dacă 51% dintre alegători decid să nege dreptul de vot pentru restul de 49%, să priveze angajații de dreptul la grevă, să abolească libertatea academică, să alunge persoanele LGBT înapoi în dulap sau să închidă mass-media care nu le place, aceasta va fi "adevărata democrație", scrie Harari.

„Intenționează să elimine democrația”

"Oricare ar fi rezultatul a ceea ce se întâmplă, nu am nici o îndoială cu privire la ceea ce vrea cealaltă parte. Intenționează să elimine democrația. M-aș bucura să fac o greșeală", adaugă autorul articolului.

"Mulți m-au întrebat ce intenționez să fac eu personal dacă nu reușim să oprim lovitura de stat a regimului. Ar fi necinstit să-i înșelăm - cu tăcere sau cuvinte care nu înseamnă nimic. Prin urmare, spun cu toată sinceritatea că acest autobuz se grăbește nebunește într-o direcție complet străină pentru mine. Și dacă el nu se oprește, voi fi la oprirea mea în curând", a spus Harari.

El crede că, în timp ce guvernul israelian ia măsuri decisive pentru a elimina democrația, o proporție mai mică de israelieni sunt implicați într-o rezistență reală.

"Chiar dacă de data aceasta încercarea de lichidare nu reușește, este sigur să presupunem că o nouă încercare va fi făcută în doi ani, în cinci sau zece ani. Lupta va fi lungă și grea. Și nimeni nu poate prezice rezultatul acestuia", notează istoricul.

Harari crede că fără libertatea de exprimare și protecția drepturilor minorităților, mai ales fără a proteja libertatea de a spune ceea ce majoritatea nu le place, dialogul public fructuos va muri și va fi dificil să continuăm să scriem cărți interesante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.