Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harta Europei, un adevărat mozaic din cauza COVID-19: Întoarcerea la libera circulație se face dispersat; România rămâne închisă străinilor

pixabay.com
diverse, ue, referendum, europa

Europenii pot călători mai uşor dintr-o ţară în alta, începând de luni, după trei luni de izolare între frontierele lor naţionale, în urma unui recul al pandemiei covid-19, relatează AFP, conform news.ro.

Însă întoarcerea la libera circulaţie pe Bătrânul Continent se face dispersat, iar harta Europei este un mozaic de unde verzi, portocalii şi roşii, în funcţie de provenienţă şi destinaţie.

ŢĂRI DEJA ACCESIBILE

Italia a dat semnalul încă de la 3 iunie, redeschizându-se tuturor călătorilor, în timp ce majoritatea statelor membre UE menţineau restricţii impuse acestei ţări - unul dintre focarele pandemiei noului coronavirus în Europa.

Altă ţară grăbită să-şi salveze sezonul turstic este Croaţia, care a devandat la rândul ei apelul şi şi-a redeschis frontierele încă de joi, la fel ca Polonia, accesibilă tuturor cetăţenilor europeni de sâmbătă.

ALERTĂ METEO - COD PORTOCALIU de ploi torențiale și vânt puternic în 20 de județe

Numeroase ţări au ales ”strategia cepei”, deschizându-se în ultimele săptămâni mai întâi vecinilor lor, după care au extins perimetrul. Astfel, este deja posibil să se circule fără controale în Europa Centrală sau dintr-o ţară baltică în alta.

Pe un continent pe care fiecare ţară s-a baricadat de la jumătatea lui martie, două state constituie excepţii. Suedia a rămas în principiu accesibilă călătorilor din UE, la fel ca Luxemburgul. Muncitori frontalieri indispensabili economiei au beneficiat de permise de trecere dus-întors în Marele Ducat.

ŢĂRI CARE DESCHID LUNI

Belgia, Franţa şi Grecia restabilesc luni dimineaţa libera circulaţie cu toate ţările de pe continent.

Atena, a cărei conomii se bazează în mare parte pe turism, merge şi mai departe şi invită călători din mai multe regiuni din afara UE - ca Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud şi China.

Către Germania şi Austria, controalele la sosire pe drum, cu trenul sau cu avionul urmează să fie ridicate la miezul nopţii de luni spre marţi.

Între ţările care îşi deschid frontiera sau care au făcut-o deja, multe - ca Ungaria, Bulagria, Austria, Cehia, Slovacia, Letonia - menţin însă restricţii vizând călători care provin din destinaţii europene în care nivelul infectării cu covid-19 este considerat prea mare.

Norvegia urmează să-şi redeschidă luni frontierele tuturor ţărilor nordice, dar impune condiţii care exclud în acest stadiu aproape  întreaga Suedie, unde epidemia noului coronavirus rămâne puternică.

SURSE Se pregătește o ciocnire majoră PSD - Pro România la alegerile locale

Fiecare ţară şi-a întocmit o listă - mai scurtă sau mai lungă - cu zone de risc.

Suedia şi Marea Britanie apar în mod invariabil pe aceste liste.

Celor două ţări li se aduagă adesea Spania şi Portugalia - iar uneori Olanda, Belgia şi Franţa.

Aceste liste sunt revizuite cu regularitate.

Fie călătoriile dinspre sau către aceste destinaţii sunt interzise, fie se cere un test negativ de covid-19 ori 14 zile de carantină.

Franţa avertizează că aplică ”reciprocitatea” ţărilor care impun restricţii cetăţenilor francezi.

ŢĂRI PRECAUTEÎ N CONTINUARE

România nu-şi redeschide frontierele luni persoanelor care nu sunt cetăţeni români şi nu prezintă nicio dată precisă în acest sens.

Stabilită iniţial la 1 iulie, data redeschiderii Europei către turişti a fost devansată la 21 iunie - mai puţin la frontiera terestră cu Portugalia, unde controalele continuă până la 1 iulie.

Prin ”reciprocitate”, Franţa a prevăzut să continue imediat controalele la frontiera cu Spania.

În cadrul unui proiect-pilot, Balearele urmează însă să primească 11.000 de germani, de la 15 iunie.

Norvegia îşi deschide luni frontierele doar ţărilor nordice, cu excepţia Suediei. Danemarca este de asemenea selectivă, limitându-şi în acest stadiu primirea persoanelor care vin din Germania, Norvegia sau Islanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.