Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harta războiului în acest moment: forțele rusești ar putea înainta spre Bakhmut, după ce au capturat Popasna (Institutul pentru Studiul Războiului)

război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați

Institutul pentru Studiul Războiului anunță în ultima analiză din 11 mai că Rusia nu a făcut niciun progres semnificativ în Ucraina, iar forțele ucrainene au continuat să acapareze teren la nord-est de Kharkiv. Ba mai mult, contraofensiva ucraineană de la nord de orașul Harkov a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și a necesitat eforturi de întărire și refacere menite să împiedice noi avansuri ucrainene spre frontiera rusă.

Eforturile rusești de-a lungul axei sudice și în regiunile Donețk și Luhansk rămân la fel de blocate, anunță sursa citată, iar forțele rusești nu au înregistrat câștiguri semnificative în fața succesului continuu al apărării ucrainene.

Concluzii cheie ale institutului:

  • Contraofensiva ucraineană la nord de orașul Harkov a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și a reușit să atenueze cu succes presiunea artileriei asupra orașului Harkov.
  • Forțele rusești au continuat eforturile de încercuire a pozițiilor ucrainene în zona Severodonetsk-Rubizhne-Lysychansk, dar nu au făcut niciun progres confirmat.
  • Este posibil ca forțele rusești să inițieze o nouă înaintare spre Bakhmut după ce au capturat Popasna, pentru a asigura accesul pe autostradă spre nord la Slovyansk.
  • Forțele rusești încearcă să își consolideze pozițiile din vestul regiunii Kherson pentru a înainta în regiunea Mykolaiv.
  • Surse pro-ruse de pe Telegram au raportat că forțele ucrainene ar putea efectua un contraatac la 40 km nord de Izyum pentru a tăia accesul unităților rusești în acest oraș cheie, deși Institutul nu poate confirma aceste rapoarte în acest moment.

Vezi și: Război crunt între serviciile secrete în Ucraina: de teama unui conflict direct, SUA nu oferă Kievului date despre conducerea militară a Rusiei sau alte ținte

Puncte de urmărit în perioada următoare anunțate de Institut:

  • Ministerul belarus al Apărării a anunțat a doua etapă a exercițiilor forței de reacție rapidă, dar este puțin probabil ca Belarus să se alăture războiului din Ucraina.
  • Forțele rusești vor continua probabil să îmbine eforturile ofensive la sud de Izyum cu avansurile spre vest din Donețk pentru a încercui trupele ucrainene din sudul regiunii Harkov și vestul Donețkului.
  • Rusia stabilește probabil condițiile pentru a integra teritoriile ucrainene ocupate direct în Rusia, spre deosebire de crearea unor "republici populare" proxy.
  • Se pare că forțele ruse au decis să cucerească uzina Azovstal prin asalt terestru și probabil că vor continua operațiunile în consecință.
  • Contraofensivele ucrainene din jurul orașului Harkov resping pozițiile rusești la nord-est de oraș, spre granița internațională, și probabil vor continua să îi forțeze pe ruși să consolideze aceste poziții cu prețul consolidării operațiunilor ofensive rusești în alte părți.
  • Este posibil ca forțele rusești să se pregătească să desfășoare operațiuni ofensive reînnoite pentru a captura întreaga regiune Kherson în zilele următoare.

Harta războiului din Ucraina, 11 mai 2022. Sursa Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the study of war).

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.