Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hillary Clinton și alte personalități cer ONU să incrimineze segregarea de gen

Egon Bömsch / imageBROKER / Profimedia
steag onu natiunile unite

Numeroase personalităţi, printre care Hillary Clinton şi celebre militante feministe, au cerut Naţiunilor Unite să incrimineze segregarea de gen, într-o scrisoare adresată joi statelor membre ale organizaţiei, relatează AFP.

Printre semnatari se numără şi Malala Yousafzai, militanta pakistaneză pentru drepturile femeilor şi laureata Premiului Nobel pentru Pace, şi autoarea şi celebra feministă Gloria Steinem, potrivit Agerpres.

Scrisoarea, semnată de asemenea de importante activiste afgane, a fost făcută publică în momentul în care comunitatea internaţională pare să nu reuşească să descurajeze autorităţile talibane să renunţe la înăsprirea restricţiilor impuse femeilor.

"Eşecul de a incrimina apartheidului bazat pe gen accentuează un decalaj în materie de responsabilitate, lăsând victimele şi supravieţuitorii fără soluţii sau despăgubiri', se arată în text, redactat de Atlantic Council, o organizaţie cu sediul la Washington, şi Global Justice Center, cu sediul la New York.

Scrisoarea cere ţărilor membre ale ONU să revizuiască textul unui tratat aflat în discuţie privind crimele împotriva umanităţii, inclusiv segregarea de gen.

De la revenirea sa la putere în august 2021, guvernul taliban, cu interpretarea sa austeră a islamului, a continuat să reducă drepturile femeilor afgane. În doi ani, femeile nu au mai avut acces la licee şi universităţi, la fel şi în parcuri, sălile de sport şi hamamuri.

Această politică talibană oferă "o ilustrare perfectă" a necesităţii de a dispune de un instrument pentru a incrimina astfel de măsuri, se arată în scrisoare.

Talibanii doresc "ştergerea sistematică a femeilor din sfera politică şi economică a Afganistanului", a declarat pentru AFP Fawzia Koofi, membră a fostului parlament de la Kabul.

"Cum să ne putem imagina un viitor prosper pentru Afganistan dacă şi simpla respiraţie a femeilor se află sub control?", a întrebat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.