Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Holde Agri Invest SA a avut venituri de 53,3 milioane de lei în primul semestru

Facebook/Rodbun Grup
combina treiera agricultura

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, raportează venituri de 55,3 milioane de lei în primul semestru din 2023, în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, raportează venituri de 55,3 milioane de lei în primul semestru din 2023, în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului compania a exploatat o suprafaţă totală de 13.200 de hectare +7%, din care 1.923 au fost hectare cultivate în regim ecologic”, anunţă compania, conform news.ro

Producţia totală obţinută a fost de aproximativ 41.000 de tone şi cuprinde culturi de grâu, rapiţă şi mazăre, care sunt recoltate începând cu luna iunie, precum şi în iulie, după încheierea perioadei de raportare aferentă primului semestru.

„În timp ce Holde a demonstrat maturitate în organizarea sa internă, gestionând cu succes suprafeţe vaste şi echipe multiple, contextul mai larg în agricultură este mult mai provocator. Anul acesta a evidenţiat dificultăţile cu care se confruntă întregul sector agricol, de la lanţul de distribuţie până la fermieri. Companiile de distribuţie nu au putut să menţină aceleaşi volume de vânzări ca în anii precedenţi, iar fermierii se află în situaţia dificilă de a avea producţia blocată datorită preţurilor scăzute la cereale pe piaţă. Ca răspuns la această incertitudine, în cadrul Holde am ales să depozităm sau să vindem la un preţ deschis. Nu ştim cum vor evolua preţurile în viitor, dar trebuie ne adaptăm şi să luăm măsuri de precauţie ori de câte ori este necesar. În paralel, ne continuăm eforturile, concentrându-ne pe campania de recoltare a florii-soarelui şi demarând deja planurile pentru anul agricol următor, conform cu calendarul agricol, odată cu finalizarea semănatului rapiţei,” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

În primele şase luni ale anului, compania a recoltat grâu şi rapiţă, randamentele fiind satisfăcătoare, în linie cu media anuală pe care Holde o vizează. Astfel, la rapiţă au fost obţinute 3,5 tone la hectar, o medie pe circa 2.900 de hectare, iar la grâu au fost obţinute 5,8 tone per hectar, o medie pe aproximativ 4.400 de hectare. Fermele din Teleorman şi Dâmboviţa au fost mai productive anul acesta decât ferma din Călăraşi, pe fondul cantităţii mai ridicate de precipitaţii în aceste zone.

În plus, Holde a recoltat mazăre bio, randamentul obţinut fiind peste medie, de 2,5 tone per hectar. În această perioadă, compania a cultivat şi o suprafaţă semnificativă cu cartofi, 60 de hectare, după ce anul trecut a implementat un proiect pilot în această direcţie.

În prima jumătate a anului, compania a derulat investiţii în valoare totală de 13,9 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate. În ceea ce priveşte extinderea suprafeţei agricole exploatate, în luna martie a acestui an, Holde a achiziţionat o nouă fermă în judeţul Dâmboviţa. Aceasta are o suprafaţă de aproximativ 980 de hectare de teren şi este integrată în nucleul Conţeşti.

De asemenea, la nivel de investiţii, compania a finalizat recent construcţia unui siloz cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone în cadrul fermei Frumuşani din judeţul Călăraşi. Această investiţie, cu o valoare de 8 milioane de lei, creşte capacitatea totală de depozitare a Holde la 25.000 de tone. Investiţia de la Frumuşani reprezintă prima fază a proiectului de dezvoltare a capacităţilor de stocare în cadrul acestei ferme. Compania pregăteşte în perioada următoare demararea celei de-a doua etape de dezvoltare, care vizează construirea a cinci noi celule de câte 500 de tone fiecare, instalarea unei staţii de selectare şi tratare a seminţelor, precum şi hale de depozitare.

La nivel de finanţare, în luna mai a acestui an, Holde a obţinut un împrumut sindicalizat în valoare de 30,5 milioane de lei şi 26,7 milioane de euro, capital pe care îl va utiliza pentru creşterea şi diversificarea portofoliului, asigurând în acelaşi timp lichiditatea necesară pentru activitatea curentă a companiei.

În vederea continuării dezvoltării companiei şi transformarea acesteia într-unul dintre cei mai mari fermieri din România din punct de vedere al suprafeţei exploatate, Holde a anunţat recent aprobarea de către Consiliul de Administraţie a unei noi majorări de capital social de până la 40 de milioane de lei. Prin această majorare, Holde urmăreşte continuarea extinderii suprafeţelor exploatate prin intermediul achiziţionării unor noi ferme şi implementarea planului curent de investiţii, dar şi asigurarea capitalului de lucru necesar suplimentar pentru stocarea producţiei pe termen lung.

Acţiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 octombrie 2020 şi se tranzacţionează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 115 milioane de lei.

Holde Agri Invest este o companie iniţiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înfiinţată în 2018, compania exploatează aproximativ 13.200 de hectare de teren, organizate în patru nuclee - ferma Roşiori situată în Roşiori de Vede (judeţul Teleorman), Frumuşani (judeţul Călăraşi), Videle (judeţul Teleorman) şi Conţeşti (judeţul Dâmboviţa). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.