Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei morți din cauza holerei în regiunile kurde din Siria

Radu Pop
holera

Trei persoane au murit din cauza holerei în regiunile kurde ale Siriei, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, care au cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale pentru a limita răspândirea acestei maladii, informează AFP, scrie Agerpres.

"Un număr mare de cazuri de holeră au fost raportate în regiuni din provinciile Raqaa şi Deir ez-Zor din nordul, respectiv din estul ţării", a anunţat Departamentul de Sănătate dintr-o regiune autonomă kurdă într-un comunicat publicat din oraşul Al-Qamishli.

"Trei persoane au murit din cauza acestei boli", precizează oficialii kurzi, care le-au cerut organizaţiilor internaţionale, "mai ales Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să furnizeze sprijinul necesar pentru a limita răspândirea holerei".

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), boala s-a răspândit în vestul provinciei Deir ez-Zor prin intermediul apei potabile contaminate, după ce autorităţile siriene au încetat să mai distribuie clor către staţiile de pompare în ultimele trei luni.

Acelaşi ONG vorbeşte despre un număr mare de persoane care prezintă simptome de holeră - vărsături, diaree şi dureri de cap.

După 11 ani de război, Siria se confruntă cu grave penurii de apă, în plus faţă de secetă. Conflictul armat a avariat aproximativ două treimi din uzinele de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din turnurile de apă, potrivit unui raport publicat în aprilie de UNICEF.

Aproape jumătate din populaţia ţării depinde de surse alternative de apă, care sunt adeseori insalubre, au declarat reprezentanţii UNICEF.

Kurzii controlează majoritatea zonei nord-estice a Siriei, unde au instaurat o autonomie de facto după declanşarea acestui război, care a făcut aproximativ o jumătate de milion de morţi şi a obligat milioane de sirieni să fugă în străinătate.

Holera, o infecţie diareică acută ce provoacă o deshidratare uneori mortală, este contractată prin consumul de apă sau de produse alimentare contaminate cu bacteria Vibrio cholerae.

Boala se dezvoltă în zone adeseori populate, cu acces limitat la apă potabilă sau lipsite de reţele de asanare corespunzătoare.

Potrivit estimărilor, la nivel mondial sunt raportate în fiecare an între 1,3 milioane şi 4 milioane de cazuri de holeră, care provoacă între 21.000 şi 143.000 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.