Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Holzindustrie Schweighofer se apără în scandalul tăierilor ilegale. Reacție fermă la acuzațiile americanilor de la EIA

Inquam Photos / Octav Ganea
schweighofer

După ce americanii de la EIA au ieșit ieri cu o anchetă în care arătau anumite legături între tăierile ilegale de copaci din România și Holzindustrie Schweighofer, compania în cauză a ieșit public să se apere.

„Am remarcat că multe dintre informațiile furnizate de EIA în timpul conferinței de presă din 17 iulie 2018 sunt simple speculații, complet nefondate și nu corespund realității”, spun reprezentanții firmei, pentru stiripesurse.ro

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România, încă de la începutul anului 2017, politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația în vigoare permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

„Sistemul de due diligence al companiei exclude lemnul provenit din parcurile naționale: fiecare furnizor al companiei trebuie să dovedească proveniența lemnului (act de punere în valoare și autorizație de exploatare). Dacă experții Holzindustrie Schweighofer identifică într-un depozit de buștean aflat în lanțul de aprovizionare lemn recoltat din parcurile naționale, compania refuză să achiziționeze din acest depozit atât timp cât acolo se livrează lemn din parcuri naționale”, se mai arată în informare Holzindustrie Schweighofer.

Se anunţă scumpirea pâinii. Preţul grâului creşte puternic pe fondul secetei din Europa

Operatorul depozitului poate furniza masă lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer în această perioadă de blocare doar dacă are alte amplasamente de recoltare, în afara parcurilor naționale, iar livrările se fac direct către fabrici, fără să treacă prin depozite, și sunt monitorizate prin sistemul Timflow.

De altfel, toate livrările de buștean din depozite către fabricile Holzindustrie Schweighofer sunt monitorizate folosind sistemul GPS Timflow.

„În 2018, compania a schimbat strategia de afaceri și a ieșit din rândul proprietarilor de păduri din România. Astfel, Grupul Schweighofer a vândut compania subsidiară Cascade Empire S.R.L., precum și divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire S.R.L., către compania suedeză GreenGold Group. Această tranzacție este o decizie de business a proprietarilor, nu e legată de Holzindustrie Schweighofer România în mod direct. Compania se va concentra pe core-business, procesarea lemnului”, spun reprezentanții firmei.

Descoperire uluitoare: Condimentul-minune care poate programa celulele canceroase să se autodistrugă

Codul Silvic, adoptat în 2015, prevede limitarea actorilor de pe piața industriei lemnului din România la un volum de maxim 30% dintr-o specie lemnoasă, făcând astfel imposibilă situația de monopol deținut de o singură companie. În anul 2017, compania a importat și a achiziționat intracomunitar aproximativ 60% din consumul său intern (Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Austria și din alte țări).

„Este important de subliniat, Holzindustrie Schweighofer prelucrează doar circa 6% din volumul total de lemn recoltat din România, și doar lemn din specii rășinoase. Importul materiei prime din alte țări europene – extra și intra comunitare – este o consecință firească a legislației forestiere și a modelului de business al companiei. Fabricile Holzindustrie Schweighofer funcționează ca un hub în industria de prelucrare a lemnului, chiar dacă lemnul de import este mai scump și mai costisitor de gestionat”, mai afirmă oficialii companiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.