Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hong Kong-ul fierbe - Se anunță noi proteste masive pentru duminică

afp
protest hong kong

Activiştii din Hong Kong au anunţat un nou marş duminică şi au cerut o grevă generală ca protest faţă de proiectul de lege care ar permite extrădarea în China a celor suspectaţi de diverse infracţiuni, relatează The Guardianpotrivit news.ro

Peste 100 de magazine au anunţat că vor participa la grevă în postările de pe reţelele sociale. Printre ele se numără şi Gethemall, Call4Van, cafenele, librării, magazine de electrocasnice şi magazine de haine, restaurante şi florării, conform Reuters.

Joi, la o zi după ce o demonstraţie a mii de persoane a fost oprită în forţă de autorităţi, un grup de politicieni şi activişti pro-democraţie au încercat să mărşăluiască spre reşedinţa liderului Hong Kong-ului, Carrie Lam, însă au fost opriţi de poliţie.

„Trebuie să fim uniţi. Facem apel la toţi demonstranţii. Putem să câştigăm dacă toţi ieşim”, a declarat Lee Cheuk-Yan, un politician şi activist.

Dezbaterile din Consiliul Legislativ privind proiectul de lege au fost din nou amânate joi. Proiectul de lege, despre care criticii susţin că ar putea ajuta Beijingul să ia măsuri de represiune împotriva disidenţilor în Hong Kong, a determinat aproape un milion de persoane să protesteze pe străzi. Beijingul şi autorităţile din Hong Kong insistă că legea are ca scop combaterea infracţiunilor.

Poliţia a folosit miercuri gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii iar cel puţin 72 de persoane au fost transportate la spital, două fiind în stare gravă.

Joi dimineaţa oraşul se reîntorcea la normal iar principalele artere de trafic au fost redeschise. Zeci de poliţişti au patrulat în centrul oraşului. Mai multe magazine din zonă au rămas, însă, închise.

Câţiva zeci de protestatari au continuat însă protestele, în linişte de această dată, ei fiind opriţi de poliţie când se îndreptau spre clădirea Consiliului Legislativ. Fără să scandeze, ei au avut pancarte pe care scria: „Retrageţi” şi „Hai Hong Kong”.

Mai târziu, un nou grup de protestatari a apărut cu pancarte precum „Opriţi abuzurile poliţiei” iar un grup de elevi au afişat bannerul „Nu mai trageţi în elevii din Hong Kong”.

Man-kei Tam, directorul Amnesty International Hong Kong a declarat: „Acest răspuns excesiv al poliţiei alimentează tensiunile şi va contribui probabil la o escaladare a violenţelor în loc să le oprească”.

Cei doi protestatari trataţi la spital au fost arestaţi, conform presei locale.

În ciuda acestui val de proteste, liderul Hong Kong-ului Carrie Lam este determinată să supună legea la vot. Cel mai probabil va fi aprobată datorită numărului ridicat de parlamentari pro-Beijing din consiliu.

Lam a declarat: „Dacă i-aş fi făcut pe plac fiului meu de fiecare dată când a făcut aşa, ca atunci când nu voia să înveţe, poate că ar fi îmbunătăţit relaţia dintre noi pe termen scurt. Dar dacă îi voi face pe plac, va regreta când creşte. Mă va întreba „Mamă, de ce nu m-ai oprit atunci?”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.