Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Horațiu Moldovan anunță că România scapă de COVID-19: 'La începutul săptămânii viitoare putem spera să ne întâlnim cu fenomenul descreşterii'

xn--presacurat-qgb.ro
Horațiu Moldovan

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan spune că în România rata de vindecare a pacienţilor cu SARS-CoV-2 este una mare, iar rata mortalităţii este mică prin comparaţie cu alte ţări din Europa, afirmând că sistemul sanitar românesc poate primi, în secţiile de terapie intensivă, de două ori mai mulţi pacienţi cu COVID-19 faţă de numărul celor internaţi în prezent.

"Aparent suntem într-o fază controlată, de progresie foarte lentă sau chiar de platou. În situaţia că acest lucru se stabilizează pe această direcţie, atunci probabil că spre sfârşitul acestei săptămâni, începutul săptămânii viitoare putem spera să ne întâlnim cu fenomenul descreşterii acestor infecţii şi atunci putem vorbi de depăşirea unui vârf”, explică Moldovan.

Citește și: Reacția magistraților după decizia CEDO în cazul Kövesi: ‘Este inadmisibil. Toți factorii responsabili să-și asume consecințele’

"Dacă urmărim graficul în ultimele zile, aproape că se poate contura tendinţa unui platou, deci ne îndreptăm spre o medie de pacienţi confirmaţi pe zi cam de 300. Deci aparent suntem într-o fază controlată, de progresie foarte lentă sau chiar de platou. În situaţia că acest lucru se stabilizează pe această direcţie, cum dau impresia cifrele succesive că s-ar întâmpla, atunci probabil că spre sfârşitul acestei săptămâni, începutul săptămânii viitoare putem spera să ne întâlnim cu fenomenul descreşterii acestor infecţii şi atunci putem vorbi de depăşirea unui vârf”, a afirmat Horaţiu Moldovan, marţi seară, la B1 Tv.

El a spus că în România procentul de vindecări este unul mare, iar rata mortalităţii cauzate de COVID-19 este mică, în comparaţie cu alte ţări europene.

"Obţinerea acestor rezultate este consecinţa respectării de către populaţie a măsurilor pe care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne le-au implementat. Dacă ne relaxăm prea mult, e posibil să reaprindem focare”, a adăugat Moldovan.

Întrebat care este capacitatea reală a sistemului sanitar românesc de a trata pacienţi care au nevoie de terapie intensivă, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a afirmat că în jur de 250 de români infectaţi au nevoie de internare la ATI şi că aceştia "au cele mai mari şanse, pentru că zona de terapie intensivă este cea de maximă tehnologie medicală”.

Citește și: Ludovic Orban, ieșire după decizia CEDO în favoarea lui Kövesi: ‘Au prejudiciat grav imaginea României’

"Noi dispunem în România de 619 paturi destinate pacienţilor COVID pozitiv, (...) iar cu pacienţi astăzi sunt ocupate 244, deci mai puţin de jumătate, iar 65 sunt cu ventilatoarele ocupate. Deci ne găsim într-o zonă de confort, putem să primim la terapie intensivă încă dublul numărului pacienţilor pe care-l avem astăzi”, a mai spus oficialul din Ministerul Sănătăţii.

Acesta a precizat că România are în jur de 1.030 de cadre medicale infectate, dintre care 10 morţi, trei dintre decedaţi fiind medici, Moldovan spunând că personalul medical "este destul de important afectat de infecţia COVID”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.