Litoralul românesc are mai puțini turiști decât anul trecut, iar o nouă majorare a TVA pentru sectorul HoReCa ar fi o greșeală, avertizează Radu Oprea, secretarul general al Guvernului. Patronatele din industrie cer Guvernului Bolojan să renunțe la planul de a crește taxele din 2026, acuzând lipsa de viziune și avertizând că întreaga populație va suporta costurile. Prezent vineri la o conferință la sediul PSD, Radu Oprea a declarat că a discutat cu antreprenorii din turism și a constatat o scădere a numărului de turiști pe litoral. Oficialul susține că o analiză serioasă este necesară înainte de a lua o decizie privind TVA-ul pentru HoReCa.
„Aici răspunsul de autoritate ar trebui să fie al ministrului Finanţelor Publice şi al premierului României. Am fost şi am vorbit cu foarte mulţi antreprenori din Horeca în ultima perioadă. Litoralul de anul ăsta nu pare să fi avut aceeaşi încărcare ca anul trecut. Eu cred că trebuie făcut o analiză foarte serioasă asupra cauzelor şi în funcţie de acest lucru decis asupra creşterii sau nu a TVA-ului pentru Horeca. Personal, nu cred că este benefică o astfel de măsură pentru Horeca, pentru cei care au investit în turism în România”, a afirmat Oprea, întrebat dacă este de părere că TVA pentru HoReCa va ajunge la 21%, aşa cum sunt unele semnale în spaţiul public.
El a subliniat că România trebuie să rămână competitivă în raport cu țările vecine, menționând că Bulgaria și Ungaria aplică deja cote reduse de TVA pentru sectorul Horeca. „Avem potenţial foarte mare şi trebuie să fim şi într-o zonă de concurenţă dacă vreţi, că ea este reală, cu celelalte state care ne sunt vecine. Şi dacă ne uităm există TVA-ul diferenţiat pentru Horeca şi în Bulgaria şi în Ungaria şi în celelalte state membre. Şi atunci cred că trebuie să găsim o decizie înţeleaptă. Personal, cred că este suficient cât a crescut TVA-ul în Horeca”, a adăugat oficialul guvernamental.
HoReCa, în pericol! Patronatele cer Guvernului Bolojan să renunțe la majorarea TVA din 2026: Ar fi 'ultimul cui în coşciugul industriei'
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) avertizează că planurile Guvernului de a majora TVA pentru sectorul HoReCa, începând cu 1 ianuarie 2026, ar putea distruge definitiv competitivitatea industriei și ar penaliza direct populația. Reprezentanții patronatelor susțin că prețurile pentru restaurante, hoteluri, cafenele, nunți, botezuri și mese festive vor crește inevitabil, ceea ce îi va determina pe români să prefere vacanțele și city-break-urile externe, în loc să lase banii în turismul intern.
„Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) avertizează că planurile Guvernului de a majora TVA în sectorul HoReCa, de la 1 ianuarie 2026, ar putea distruge definitiv competitivitatea industriei şi ar penaliza direct populaţia”, arată FPIOR, într-un comunicat, subliniind că nu HoReCa plăteşte TVA-ul mai mare, ci populaţia.
O eventuală creştere a TVA nu va lovi doar restaurantele, hotelurile şi cafenelele, ci va fi suportată direct de consumatori. Preţurile la mese festive, nunţi, botezuri, onomastici sau simple ieşiri cu prietenii, vor creşte inevitabil.
„Nu e om în România care să nu ajungă, la un moment dat, într-o unitate de alimentaţie publică. Asta înseamnă că fiecare cetăţean va plăti mai mult. Statul nu ia de la HoReCa, ia din buzunarul populaţiei”, spune Valentin Şoneriu, preşedintele FPIOR.
HoReCa acuză lipsa de viziune a Guvernului
Reprezentanţii industriei sunt convinşi că lipsa unei viziuni naţionale, face ca HoReCa să fie tratată ca un sector de sacrificiu.
„Spirala e periculoasă: TVA mai mare, costuri fixe tot mai ridicate (energie, salarii, chirii) şi producători locali de alimente tot mai necompetitivi. Nu poţi gestiona un TVA ridicat, într-o economie deschisă. E nevoie de un teren de joc egal în Europa, dar Guvernul face exact invers”, mai spune Valentin Şoneriu.































Comentează