Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hotărâre ciudată la ÎCCJ: Gheorghe Funar scapă definitiv, după ce a afirmat în direct că limba maghiară e 'limba cailor'

ziuadecj.realitatea.net
funar

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat soluția definitivă în procesul în care fostul primar al Municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, s-a judecat cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Tánczos Barna, actualul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, notează justnews.ro.

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva sentinţei civile nr. 53 din 22 mai 2020, pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 octombrie 2022.

În octombrie 2014, în campania pentru alegerile prezidențiale, participau la o emisiune electorală a postului public de televiziune TVR1 Gheorghe Funar, în calitate de candidat independent și Tanczos Barna, în calitate de reprezentant al candidatului UDMR la președinția României, Kelemen Hunor. La începutul emisiunii televizate, Tanczos Barna a salutat auditoriul atât în limba română, cât și în limba maghiară. Urmare a acestei conduite, Gheorghe Funar a reacționat cu următoarele afirmații: „Spuneți-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este româna și la București , este urmaș al limbii primordiale pe planetă, vă rog să nu mai folosească nici un cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română”; „Suntem în România, la Budapesta se poate vorbi, mâine este a treia zi națională a Ungariei, poate vorbi ungurește acolo, aici vorbește românește; dacă eu sunt președintele României, vă asigur că nu se va mai vorbi în limba maghiară nimeni, nici la Televiziunea Română”.

UDMR și Tanczos Barna l-au reclamat pe fostul primar al Clujului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), susținând că acesta ar fi afirmat că „limba maghiară este limba cailor, care nu poate fi utilizată în România”. CNCD l-a amendat pe Funar cu suma de 2.000 de lei, cerându-i de asemenea acestuia să publice într-un ziar național rezumatul acestei hotărâri.

Procesul pe fond

Oricum, Gheorghe Funar s-a adresat instanței de judecată cerând anularea sancțiunilor. În 22 mai 2020, Curtea de Apel Cluj a admis cererea lui Gheorghe Funar. Instanța a constatat că, în cadrul dezbaterii, scopul urmărit de către Gheorghe Funar nu a fost acela al lezării demnității reprezentaților UDMR sau al creării unei atmosfere de intimidare, ostile, pe criteriu lingvistic și etic, ci doar de a-și promova ideile politice. În opinia judecătorilor, ține chiar de natura dezbaterii politice o doză de provocare și exagerare, mijloacele utilizate de fiecare dintre candidați urmărind favorizarea propriei platforme politice și evidențierea negativă a celor ale contracandidaților.

„Limba cailor”

În ceea ce privește utilizarea sintagmei „limba cailor”, instanța a observat că nu au fost arătate care sunt acele elemente de fapt, de context etnic, eventual de natură istorică sau de altă natură, care să confere acestei sintagme conotații care lezează demnitatea unui reprezentant al UMDR. Instanța a mai argumentat că, dacă în situația unei alte minorități etnice asocierea cu o pasăre (cioara) are evident puternice conotații jignitoare, în cazul animalului invocat în această sintagmă (calul), care beneficiază de o apreciere pozitivă în conștiința colectivă, nu se pot identifica motivele pentru care utilizarea sintagmei „limba cailor” ar fi de natură să promoveze intoleranța etnică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.