Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hotărârile Consiliului Local Timişoara privind publicarea dovezii domiciliului şi a actelor de studii de către conducerea Primăriei Timişoara, declarate ilegale

doctorat diploma

Prefectura Timiş consideră ilegale hotărârile Consiliului Local Timişoara privind publicarea dovezii domiciliului şi a actelor de studii de către conducerea Primăriei Timişoara şi solicită revocarea acestora, potrivit news.ro.

După ce a analizat cele două hotărâri de Consiliu Local care prevăd că primarul, viceprimarii şi ceilalţi şefi din Primăria Timişoara să publice dovada domiciliului, respectiv actele de studii, Prefectura Timiş a transmis Consiliului Local al Municipiului Timişoara un recurs graţios - act administrativ prealabil pentru obtinerea anularii unei hotarari de consiliu local - solicitând Consiliului Local revocarea hotărârilor.

Potrivit Prefecturii Timiş, măsurile au fost adoptate cu depăşirea competenţei materiale a consiliului local şi tind să legifereze într-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior, respectiv Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, contrar prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

De asemenea, măsurile adoptate în privinţa funcţionarilor publici nominalizaţi în HCL contravin prevederilor HG nr. 432/2004 privind dosarul profesional al funcţionarilor publici.

Citește și: Stârnit de JUDECĂTORII ICCJ, fostul ministru Berceanu a dat `BOMBA`:`Bechtel...

”Prin reglementarea obligaţiei de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licenţă la aleşii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) şi la consilierii personali, fără excepţie, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administraţiei publice locale; Prin reglementarea obligaţiei de a publica diplomele de studii de către aleşii locali, se încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitându-se aleşilor locali documente suplimentare faţă de cele solicitate pentru ocuparea poziţiei prin depunerea candidaturii; Prin reglementarea obligaţiei de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceştia legea nu solicită condiţii minime de studii; Măsurile adoptate contravin dispoziţiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public în măsura în care vizează date cu caracter personal. Informaţiile cu privire la datele personale ale cetăţeanului pot deveni informaţii de interes public NUMAI în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcţii publice”, transmite Prefectura Timiş.

Prefectura Timiş a solicitat un punct de vedere şi Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în privinţa celor două hotărâri.

”Menţionăm că, în paralel, s-a solicitat şi opinia Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, respectiv dacă cele două hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Timişoara respectă reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice vizate de aceste două hotărâri în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi în ceea ce priveşte libera circulaţie a acestor date”, mai transmite Prefectura Timiş.

Adresa transmisă de Prefectura Timiş va fi prezentată în şedinţa Consiliul Local Timişoara.

”În situaţia în care consiliul local nu va revoca hotărârile în cauză, după primirea punctului de vedere al consiliului local cu privire la aspectele sesizate şi respectiv după primirea punctului de vedere al ANSPDCP, se va analiza dacă se impune introducerea unei acţiuni la instanţa competentă pentru anularea acestora”, mai transmite Prefectura Timiş.

În data de 13 iulie 2021, Consiliul Local Timişoara a votat cele două hotărâri iniţiate de consilierul PRO România, Marius Craina, prin care primarul, viceprimarii şi ceilalţi şefi din Primăria Timişoara, dar şi consilierii locali să-şi publice dovada domiciliului, respectiv a studiilor, pentru o mai bună transparenţă a actului administrativ. Primarul USR PLUS Dominic Fritz a declarat, după votul colegilor săi că aceste hotărâri nu vor avea câştig de cauză pentru că nu au girul secretarul municipalităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.