Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HRW acuză Israelul şi Hamas de 'presupuse crime de război' în timpul conflictului din Fâşia Gaza

evz.ro
israel armata avion

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi Israelul şi gruparea armată palestiniană Hamas de 'presupuse crime de război' în cursul confruntărilor din luna mai înspre şi dinspre Fâşia Gaza, relatează France Presse.

În perioada 10-21 mai, mişcarea fundamentalistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi armata israeliană au dus un război de 11 zile în care şi-au pierdut viaţa 260 de palestinieni, între care copii şi combatanţi. Bilanţul victimelor de partea israeliană consemnează 13 morţi, între care un soldat, un copil şi o adolescentă, potrivit agerpres.ro.

HRW a anchetat circumstanţele legate de trei lovituri aeriene ale armatei israeliene - cea din 10 mai de la Beit Hanoun, cea din 15 mai asupra taberei al-Shati şi cea din data de 16 care a vizat strada al-Wahda din centrul oraşului Gaza - soldate cu moartea a 62 de 'civili palestinieni', potrivit acestei organizaţii.

'Armata israeliană a afirmat că a vizat tuneluri şi un centru de comandă subteran utilizate de grupările armate, dar nu a prezentat niciun detaliu în sprijinul acestei afirmaţii', a indicat HRW, ai cărei experţi nu au primit acceptul Israelului de a intra în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană - cu 2 milioane de locuitori - aflată sub blocadă israeliană din 2007, notează AFP.

Grupările armate palestiniene şi, în primul rând, Hamas, care au lansat peste 4.300 de rachete şi obuze de mortier spre Israel, potrivit datelor armatei israeliene, au 'comis de asemenea atacuri ilegale', adaugă HRW, indicând că va analiza într-un 'raport separat' aceste atacuri.

Aşa cum 'Israelul şi autorităţile palestiniene s-au arătat foarte puţin dispuse să se ocupe de abuzurile comise de către forţele lor', Curtea Penală Internaţională (CPI) ar trebui 'să iniţieze o anchetă' cu privire la aceste 'presupuse crime de război', adaugă HRW, cu sediul la New York.

CPI a anunţat la începutul acestui an deschiderea unei anchete cu privire la presupusele crime comise în Teritoriile palestiniene din 2014, o iniţiativă respinsă de Israel, dar salutată de către palestinieni.

HRW a pledat marţi pentru ca acest ultim război în Gaza, al patrulea la număr din 2008, să facă parte din ancheta respectivă, la fel şi 'crimele apartheidului'.

În aprilie, HRW calificase drept 'apartheid' politica Israelului faţă de arabi pe teritoriul său şi faţă de palestinieni în teritoriile ocupate, ceea ce a provocat indignarea autorităţilor israeliene, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.