Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch acuză Meta că 'reduce la tăcere' vocile pro-palestiniene

facebook cenzura

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Meta că restricţionează conţinutul pro-palestinian pe Facebook şi Instagram, denunţând "cenzura sistemică online" de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, informează France Presse, potrivit Agerpres.

"Politicile Meta şi sistemele de moderare a conţinutului reduc din ce în ce mai mult la tăcere vocile pro-palestiniene pe Instagram şi Facebook", a scris HRW într-un raport de 51 de pagini publicat joi.

Această cenzură este "deosebit de nocivă într-o perioadă de atrocităţi teribile şi de represiune care înăbuşesc deja vocile palestinienilor", a declarat Deborah Brown, director adjunct interimar al diviziei Tehnologie şi Drepturile Omului la HRW, citată în comunicatul de presă al ONG-ului.

Marţi, consiliul independent de monitorizare al Meta a criticat platformele gigantului de reţele sociale pentru o politică de moderare prea restrictivă în contextul conflictului dintre Israel şi Hamas.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, care a ucis aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre israeliene.

Ministerul Sănătăţii al Hamas în Gaza a raportat miercuri 20.000 de morţi de la începutul bombardamentelor israeliene, în principal femei, copii şi adolescenţi.

În raportul său, intitulat "Promisiunile încălcate ale Meta: Cenzura sistemică a conţinutului pro-palestinian pe Instagram şi Facebook", HRW consideră că "cenzura Meta contribuie la ascunderea suferinţelor palestinienilor".

ONG-ul citează în special ştergerea de conţinuturi, suspendarea sau ştergerea de conturi, incapacitatea de a interacţiona cu conţinutul sau incapacitatea de a urmări sau de marcare a conturilor.

În total, ONG-ul a examinat 1.050 de "cazuri de cenzură şi alte eliminări de conţinuturi" în peste 60 de ţări pe Instagram şi Facebook între octombrie şi noiembrie.

Din acest total, 1.049 vizau "conţinut paşnic în favoarea Palestinei (...), în timp ce un caz a vizat ştergerea conţinutului în favoarea Israelului", potrivit ONG-ului, care pune sub semnul întrebării "politicile Meta, care sunt problematice, şi implementarea lor incoerentă şi eronată".

"Meta este conştientă de faptul că aplicarea acestor politici este problematică", susţine HRW, care aminteşte că, într-un raport din 2021, "a documentat cenzura pe Facebook a discuţiilor pe probleme privind drepturile omului legate de Israel şi Palestina", concluzionând deja că Meta "a redus la tăcere mulţi oameni în mod arbitrar şi fără explicaţii".

Întrebată de HRW, Meta "şi-a citat responsabilitatea în materie de drepturile omului şi principiile sale fundamentale în acest domeniu", detaliază comunicatul.

ONG-ul solicită Meta "să-şi alinieze politicile şi practicile de moderare a conţinutului la normele internaţionale privind drepturile omului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.