Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch critică guvernul taliban pentru restricţiile 'severe' impuse mass-media

TOLO.news
talibani

Guvernul taliban a reţinut cel puţin 32 de jurnalişti de când militanţii islamişti au pus mâna din nou pe putere la mijlocul lunii august în Afganistan, a anunţat Human Rights Watch (HRW) vineri într-un comunicat, citat de DPA.

ONG-ul de apărare a drepturilor omului cu sediul la New York a declarat că în timp ce majoritatea reporterilor au fost eliberaţi după ce talibanii i-au avertizat cu privire la relatările lor, unii au fost bătuţi.

Potrivit HRW, talibanii au cerut presei afgane în septembrie să se abţină de la relatări legate de "probleme care nu au fost confirmate de oficiali".

Problemele care ar putea avea un "impact negativ asupra publicului" nu ar trebui de asemenea acoperite, au cerut talibanii mass-media în Afganistan, potrivit HRW.

"Regulamentele talibane sunt atât de radicale încât jurnaliştii se autocenzurează şi se tem să nu ajungă în închisoare", a declarat Patricia Gossman, director asociat pentru Asia al HRW.

Printre altele, mulţi jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă de când talibanii au preluat controlul asupra ţării.

Zabiullah Wafa, reporter pentru un canal local din provincia Ghor (vest), şi-a pierdut slujba şi acum face cărămizi pentru a-şi asigura traiul.

Când îşi găseşte de lucru, el poate câştiga echivalentul a 5 dolari pe zi. Înainte ca talibanii să ia puterea, el câştiga un salariu lunar stabil de aproximativ 250 de dolari.

"Vreau cu disperare ca mass-media din Afganistan să-şi recâştige gloria apusă, dar dacă nu, aş vrea să părăsesc ţara", a declarat Wafa.

Joi, talibanii l-au eliberat pe fotoreporterul independent Murtaza Samadi după trei săptămâni în închisoare în provincia Herat (vest).

Samadi a fost reţinut de talibani în timp ce relata de la un protest al femeilor în oraş.

Anterior, un oficial ce lucrează pentru o organizaţie care sprijină presa liberă din Afganistan (NAI) a declarat pentru DPA că de când talibanii au pus mâna pe putere, cel puţin 153 de instituţii mass-media au fost închise, fie din cauza ameninţărilor talibanilor, fie a lipsei resurselor financiare, potrivit Agerpres.ro.

Talibanii au o lungă istorie de ameninţări şi asasinate vizând jurnaliştii în Afganistan.

Un fost membru al echipei afgane de negociere a păcii a spus odată că pentru talibani uciderea unui jurnalist este echivalentă cu omorârea unui general din armata afgană acum dezmembrată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.