Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hunor: De la Moscova niciodata nu a venit libertatea

Kelemen Hunor

Candidatul UDMR la presedintia României, Kelemen Hunor, considera ca parteneriatul cu SUA si Uniunea Europeana trebuie întarit si ca nu este nevoie de nicio alta solutie de securitate pentru România, subliniind ca de la Rusia nu a venit niciodata libertatea.

'Din punctul meu de vedere, pozitia României, extrem de importanta, cu mare greutate în aceasta zona, este si un atuu în viitorul apropiat si numai. Cred ca parteneriatul cu SUA trebuie întarit, nu as cauta nicio alta solutie pentru niciun moment, fiindca nu e cazul si nu exista pentru noi, pentru libertatea noastra, pentru securitatea noastra o alta alternativa. De la Moscova niciodata nu a venit libertate, nu a venit nici un lucru bun din acest punct de vedere, nu ma refer la muzica, teatru, literatura. Deci nu avem niciun interes de a cauta o alta solutie, chiar acest parteneriat trebuie întarit', a declarat luni liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-o dezbatere la Adevarul Live, întrebat daca ar schimba ceva din strategia de securitate a tarii noastre.
El a pledat în favoarea cresterii cheltuielilor militare, în conditiile în care tara noastra trebuie sa fie pregatita pentru a fi solidara cu Alianta Nord Atlantica.
'Suntem furnizori de securitate pentru regiune, suntem furnizori de securitate pentru UE, pentru tarile din UE prin scutul antiracheta, ceea ce înseamna si o vulnerabilitate, sigur, la orice moment. Si acest lucru înseamna ca trebuie sa investim în Armata, trebuie sa crestem cheltuielile militare, vrem nu vrem. Eu cred ca din acest punct de vedere nici nu ar trebui sa discutam prea mult. Pentru ca poti sa astepti de la aliatii tai sa te apere daca e vreo problema, fiindca articolul 5 din Tratatul NATO spune acest lucru, dar în acelasi timp trebuie sa fii pregatit pentru a fi solidar cu aceasta alianta în orice moment', a afirmat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, în continuare Rusia va încerca sa-si mareasca zona de influenta economica si politica. În opinia lui Kelemen Hunor, marea provocare a UE este aceea de a deveni mai puternica din punct de vedere economic, politic, dar si militar.
'Rusia va încerca sa mareasca zona de influenta din punct de economic, politic. Si aici ramâne, în continuare, pentru anii care urmeaza, o problema reala. UE va avea capacitatea de a forma o Uniune mai puternica atât din punct de vedere economic si politic, dar si din punct de vedere militar, la un moment dat, pentru ca va fi o provocare uriasa. Oamenii nu prea vorbesc despre acest aspect si nu le place sa se abordeze problemele militare în afara Aliantei Nord Atlantice. Dar, pâna la urma, continentul, UE ar trebui sa se gândeasca si la o integrare militara mai puternica. Asta nu înseamna ca esti împotriva NATO, nici nu se pune problema. Altfel vom pierde, vom pierde din aceasta competitie care este si competitie economica si politica. (...) Deci, eu cred ca am avut si am luat o decizie foarte corecta când am semnat acest parteneriat strategic si nu trebuie sa schimbam directia în niciun fel', a spus Kelemen Hunor.
În legatura cu relatia României cu Ungaria, candidatul UDMR la presedintie a declarat ca ar trebuie sa fie una puternica, bazata pe încredere si pe dialog.
'Exista o cooperare foarte buna pe lânga granita, din fonduri europene. (...) Din punct de vedere al cooperarii regionale între România si Ungaria ar trebui sa existe încredere si în toate domeniile ar trebui sa gasim si ar trebui sa cautam un consens. Cu Ungaria, cu Bulgaria, eu merg mai departe un pic, cu Slovacia, cu Polonia, cu Cehia. Deci, aceasta zona ar trebui sa ajunga la concluzia ca împreuna vor fi o forta mai puternica în ceea ce priveste interesele zonei si interesele UE. (...) Pledez pentru o relatie cu Ungaria mult mai strânsa. Nu prea gasesc domenii în care nu putem colabora. Si relatiile româno-maghiare din România, daca relatiile interstatale sunt bune si sunt echilibrate, imediat se pun într-o astfel de ecuatie mult mai echilibrata si e bine pentru toata lumea', a conchis Kelemen Hunor.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.