Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și-au schimbat legea și acum încasează sume URIAȘE: PSD și PNL primesc milioane de lei pe lună, de la stat

PSD PNL USR PMP

După ce și-au schimbat legea în favoarea lor, marile partide politice au ajuns să încaseze sume uriașe de la stat, în fiecare lună. astfel PSD a primit de la stat peste 7 milioane de lei în luna martie, în timp ce PNL a primit peste 3 milioane de lei.

Citește și: Alexandra Lăncrănjan, 'procuroarea lui Dragnea', desfiinţează una dintre propunerile PSD-ALDE: 'Puneţi mâna pe carte'

În luna ianuarie a intrat în vigoare o lege dată de Parlament, prin care raportarea calculului subvenției primite de formațiunile reprezentate în Parlament se face nu la veniturile din bugetul statului, ci la PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția s-a dublat. Așa, partidele din Legislativ au ajuns să ia din bugetul statului milioane de lei, doar pentru că au intrat în Parlament, informează Libertatea.

Legislația de până în ianuarie 2018 prevedea că partidele politice primesc anual o subvenţie de la bugetul de stat, dar suma totală alocată anual acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Prin modificarea adusă în Parlament, calculul se face, începând din luna ianuarie 2018, după intrarea în vigoare a legii, în funcție de Produsul Intern Brut (PIB).

Subvenţia de la bugetul de stat era acordată în funcţie de următoarele criterii:  a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat; b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Președintele Iohannis a promulgat, în ianuari 2018, proiectul de lege prin care suma alocată anual partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB și nu din bugetul de stat. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția se dublează, prin noul proiect.
Proiectul de lege a fost susținut de actuala Putere dar votată de toate partidele. Mai mult, la propunerea senatoarei PNL Alina Gorghiu, a fost aprobat un amendament ca suma alocată unui partid să poată fi majorată nu proporțional, ci dublată în raport cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. Astfel, spunea senatoarea, partidele vor fi motivate să aibă cât mai multe femei pe locurile eligibile din listele electorale.

Pe 7 martie a fost publicată in Monitorul Oficial al Romaniei Hotărârea de Guvern nr. 78 / 2018 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitătii partidelor politice si a campaniilor electorale. Conform acestui act normativ, partidele politice vor primi subventia de la bugetul de stat majoratã dublu proportional cu numărul mandatelor obtinute in alegeri de către candidatii de gen feminin, si nu doar proportional, ca pană acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.