Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și Regulamentul Senatului se va modifica! Alina Gorghiu: 'Nu mai merge cu violenţa în Parlament; e un circ pe care cei de la AUR l-au făcut'

basilica.ro
plen senat

Regulamentul Senatului se va modifica, astfel încât, prin pârghii regulamentare, să scadă "nivelul de hate speech, nivelul de nesimţire, nivelul de violenţă", a afirmat luni vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu.

"Zilele următoare vom lua acceptul şi de la cei de la Cameră şi de la celelalte grupuri parlamentare. Pentru că, repet, statutul senatorilor şi deputaţilor, fiind o lege, va trebui să aibă acordul majorităţii parlamentare. Cred că este o problemă de o săptămână până când vom introduce în comisie aceste modificări şi vom modifica regulamentul. Nu mai merge cu violenţa în Parlament, e un circ pe care cei de la AUR l-au făcut pentru a-şi creşte, nu ştiu ce doresc să mai crească, pentru că nivelul ăsta este insuportabil. Nivelul de hate speech, nivelul de violenţă, genul acesta de grobianism al acţiunii politice pe care l-au adus în Parlament e fără precedent şi sper eu că prin pârghii regulamentare vom putea să scădem nivelul de nesimţire, ca să spun pe româneşte, am ajuns la nesimţire în Parlament", a precizat Gorghiu, după şedinţa Biroului permanent.

Despre modificările la statutul senatorilor şi deputaţilor, a adăugat senatorul liberal, s-a discutat în cadrul Biroului permanent, menţionând că filmările în plen pot fi făcute, dar de la locul fiecăruia, ca în Parlamentul European.

"Asta s-a discutat la finalul şedinţei (n.r. Biroului permanent), am discutat cu domnul vicepreşedinte Cazanciuc, cu domnul preşedinte Cîţu despre modificările la statutul senatorilor şi deputaţilor, vorbim de o lege care trebuie să includă modificările atât de la Cameră - am discutat despre modalitatea în care se vor face filmările în plen, despre cum actele de violenţă vor fi sancţionate pecuniar faţă de parlamentarul respectiv. Filmările care au loc ca în Parlamentul European, decent, de la locul tău. Nu trebuie să agresezi pe cineva băgându-i telefonul în nas sau în ochi. Aceste lucruri probabil le vom finaliza. Eu am un draft al acestor modificări. Împreună cu colega mea, preşedinta Comisiei de apărare Nicoleta Pauliuc, am lucrat la acesta", a răspunzând unei întrebări referitoare la acest subiect.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 202 voturi "pentru", 91 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, o hotărâre prin care se modifică regulamentul forului legislativ.

Potrivit documentului, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor sau comisiilor cu alte mijloace decât cele folosite oficial de Camera Deputaţilor.

O altă prevedere precizează că "este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar".

Modificarea regulamentului spune, de asemenea, că este interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor. Persoanele care încalcă aceste prevederi vor fi evacuate imediat din sală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.