Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și Ucraina se pregătește pentru un război lung. Suma pusă la bătaie pentru apărare în 2024 nu o întrece, însă, pe cea a Rusiei

Ukrainian Defense Ministry Press Service/AP
razboi ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede cheltuirea a cel puţin 21,6% din Produsul Intern Brut al ţării din 2024 pe apărare, relatează marţi agenţia Interfax Ucraina, preluată de Xinhua.

Decretul prezidenţial, care face ca decizia Consiliului de apărare şi securitate naţională să aibă putere de lege, stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puţin de 1,69 trilioane de hrivne, respectiv 46 de miliarde de dolari.

Documentul dă instrucţiuni guvernului să prioritizeze finanţarea sectorului de apărare în proiectul de buget de stat pe 2024, care pleacă de la situaţia politico-militară curentă.

Bugetul Ucrainei pe 2023 prevede cheltuirea a 1,14 trilioane de hrivne (circa 31 de miliarde de dolari) pentru apărare, ceea ce reprezintă 18,2% din PIB.

Kremlinul se pregătește pentru un război lung și își oferă mijloacele financiare pentru a face acest lucru

Bugetul de apărare al Rusiei ar urma să ajungă anul viitor la 10,8 trilioane de ruble (106 miliarde de euro), sau 6% din produsul intern brut, notează Bloomberg.

Creșterea, de aproape 70%, este amețitoare: în 2023, cheltuielile alocate apărării au fost de 6,4 trilioane de ruble (62 de miliarde de euro), sau de 3,9% din PIB. În 2021, cheltuielile militare au fost echivalente cu 2,7% din PIB.

Pentru comparație, bugetul de apărare al Statelor Unite pentru 2024 este de așteptat să se ridice la 842 de miliarde de dolari (795 de miliarde de euro), sau cu 3,2% mai mult decât anul precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.