Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și UDMR acuză mașinațiuni în Senat: Cu doar câteva ore înainte de ședință s-a decis prezența fizică a senatorilor

Șah

UDMR a atras atenţia, miercuri, că majoritatea parlamentară a decis, în ultimul moment, să organizeze şedinţa de plen a Camerei superioare cu participare fizică, senatorii Uniunii neavând astfel posibilitatea de a participa la dezbateri, ceea ce "este inacceptabil".

UDMR precizează că pe ordinea de zi a Senatului se află proiectul legislativ iniţiat de USR - "Fără penali în funcţii publice", proiect adoptat de Camera Deputaţilor şi de Comisia de specialitate a Senatului cu voturile decisive ale UDMR.

"Având în vedere situaţia epidemiologică, decizia Comitetului liderilor din Senat de ieri a fost ca şedinţa plenului de astăzi să se desfăşoară şi online. Astăzi (miercuri - n.r.), cu doar câteva ore înainte de şedinţa plenară, Comitetul nu a ţinut cont de pandemie şi a decis ca şedinţa să fie organizată cu prezenţa fizică a senatorilor. Astfel, senatorii UDMR nu au posibilitatea de a participa la dezbaterea şi votul de astăzi. Considerăm că este inacceptabil ca, în timp de campanie electorală, majoritatea să se folosească de astfel de instrumente pentru a împiedica participarea senatorilor UDMR la şedinţa plenară a Senatului", afirmă liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, într-un comunicat de presă.

Plenul Senatului nu s-a putut reuni, miercuri, din lipsă de cvorum, deși pe ordinea de zi se aflau două proiecte politice cu greutate: inițiativa de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” și legea care acordă Parlamentului dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare.

Ședința trebuia să înceapă la ora 14.00 dar, pe fondul unei prezente insuficiente la acea ora, s-a decis să se mai aștepte ca și alți senatori să vină în sală. USR a acuzat că PSD și PNL fac o manevră pentru ca să nu existe voturile necesare adoptării inițiativei 'Fără penali' și în aceste condiții USR nu a intrat în sală. Nici PNL nu a asigurat prezența. Problema invocata de USR a fost sistemul de vot, anume ca in comitetul liderilor grupurilor senatoriale s-a decis sa fie obligatorie prezenta fizica a senatorilor si nu si posibilitatea unui vot prin telefon, lucru care ar fi facut imposibila adoptarea initiativei 'Fara penali'.

Înainte de ședință, USR a acuzat un blat PSD-PNL.

„În acest moment colegii mei din USR sunt prezenți la muncă. Suntem aici pentru ca să devină realitate. Transmit un mesaj explicit și foarte clar: dacă nu se va lua votul prin telefon, așa cum se întâmplă de două luni în Senat, nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi pentru ca inițiativa să devină realitate și Parlamentul acesta să facă istorie”, a spus Dan Barna. USR-iștii acuză că se acceptă doar voturile senatorilor prezenți fizic la ședința de plen. USR a propus să se accepte și vot prin telefon, dar PSD și PNL nu sunt de acord.

El afirmă că de câte ori PSD și PNL și-au dorit ca o inițiativă să treacă s-a întâmplat.

„Le cer celor doi lideri, Orban și Ciolacu, să renunțe la orice fel de combinatoristică parlamentară și, prin comitetul liderilor, să se aprobe revenirea la vot prin telefon. Dacă nu se va aproba votul prin telefon, nu vom participa la această ședință”, conchide Barna.

„Orice altă manevră e făcută pentru a bloca inițiativa Fără Penali”, a mai spus liderul USR.

Potrivit art. 151 alin. (3) din Constituţie, un referendum pentru aprobarea revizuirii Constituţiei ar fi organizat în cel mult 30 de zile de la adoptarea proiectului în Parlament.

USR dorea ca referendumul să fie în aceeași zi cu alegerile parlamentare, adică pe 6 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.