Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, în degringoladă.Țapi ispășitori și autoconservare pe funcții. Cine zgâlțâie scaunul lui Gorghiu

pnl campeanu

România a  devenit  roșie  după  ziua de duminică, iar conducerea liberală se pregătește  să verse  sânge  pentru înfrângerea  usturătoare  suferită. Nu însă imediat. Simțul de autoconservare pe funcții este  adânc înrădăcinat în interiorul  partidului de la nivelul   conducerii la vârf până la  liderii de filiale codașe.  Deocamdată se caută țapii ispășitori în  și, mai ales, în afara  partidului,  în timp ce  unii aspiranți la  funcția de președinte al partidului se  pregătesc  deja de asalt la viitorul Congres.

Vezi și: Cum s-a înroșit România: Rezultate alegeri parlamentare pe județe/ HARTĂ

Partidul Naţional Liberal a terminat alegerile parlamentare pe locul secund, dar diferenţa faţă de PSD e una uriaşă. Dacă social democraţii au câştigat 45%, PNL e abia la 20%. Umilința este  și mai mare la nivelul Capitalei, acolo scorul este mai mult decât rușinos - 12% - jumătate din scorul pe care l-a scos USR și la mai puțin de o treime din cel obținut de PNL.

La nivelul țării, prezența  scăzută la vot, canibalizarea voturilor dreptei de către USR, dar și intrarea  la limită a PMP în viitorul legislativ a micșorat drastic  scorul PNL. Ardealul, fieful  considerat a  fi tradițional  al  PNL,  s-a înroșit aproape total: liberalii mai domină, la diferențe mici,  doar  la nivelul județului Alba  și Cluj.   Mircea Hava a obținut  un onorant 37%, Clujul lui Emil Boc - 27,7, în timp ce la Sibiu s-a obținut cel mai bun scor Sibiu 39%, În alte județe, liberalii locali au încercat să mai salveze ce se putea salva -  PNL Arad - 33%, PNL Călărași - 30%, Ilfov 29,7%, Satu Mare 29%, Bihor 27%, în timp ce  Timișul condus de Nicolae  Robu  și cu Alina Gorghiu drept cap de listă nu a reușit decât un modest 26 %. În restul provinciilor istorice,  PSD  defilează, iar liderii de filiale liberali deja  transpiră  la  gândul că ar putea urma  deja maziliri în serie  între  rândurile lor, dictate de la centru.

Acest tablou aproape  apocaliptic  a făcut-o pe  Alina Gorghiu  să se  gândească  la demisie încă din seara alegerilor. Surse liberale  ne-au declarat însă  că liderii de filiale cu care  s-a consultat   telefonic pe această temă au reușit  să o convingă să amâne  o astfel de  hotărâre  până la o discuție  față în față  cu   șefii de  organizații, programată în această seară la sediul din Modrogan. Cu mandatele pe masă se vor  prezenta la această întâlnire și alți lideri: secretarul general  al partidului Ilie Bolojan,  coordonatorul campaniei naționale - Gheorghe Falcă, dar și liderul PNL București - Cristian Bușoi. Conform surselor citate, în fapt,  liderii de filiale speră să o  convingă pe Gorghiu  să nu facă acest pas  până la Congres, sperând ca astfel printr-o susținere  reciprocă, nici   ei să nu suporte rigorile unor sancțiuni pentru  rezultatele dezastruoase până atunci.

De altfel  țapii  ispășitori  au fost  deja găsiți. Proprii lor primari de comune și orașe mici care trebuiau să fie  coloana vertebrală a acestei campanii au  făcut  blat  cu PSD și nu  au scos oamenii la urne. " Problemele sunt profunde și  existente la baza fiecărei organizații. Pesediștii, prin Dâncu în guvern,  au jucat inteligent. Dâncu a  pus  proprire pe fondurile ce trebuiau plătite  primăriilor liberale  pentru diferite  proiecte și a dat verde numai  celor conduse de social-democrați.  Cu gândul mai mult la  obținerea unui nou mandat decât la  alegerile parlamentare, edilii noștri au făcut blat pentru a primi banii care  au întârziat atât", ne-au explicat sursele citate  cauza principală a  lipsei de mobilizare constatată îndeosebi în Ardeal.

Strategia centrată pe Dacian Cioloș este  considerată  și ea  o altă cauză, deși părerile în partid  sunt împărțite. În timp ce  partizanii rămânerii  Alinei Gorghiu la  butoane susțin că Cioloș  nu s-a implicat  suficient  în campanie, contribuind   direct la  căderea  partidului,  cei care  simt mirosul schimbării acuză tocmai  conducerea liberală că l-a obligat pe acesta  să iasă din  zona de neutralitate politică , decredibilizându-se astfel în ochii electoratului și mai ales al  nehotărâților, cu consecințele  deja  cunoscute.

Un alt  țap ispășitor găsit rapid de cei  care se agață de scaune este  considerat a fi chiar președintele  Klaus Iohannis, susțin sursele citate.  Nostalgicii  rolului de președinte-jucător  îl acuză că  nu a ridicat un pai în ajutorul PNL, partidul care l-a propulsat spre Cotroceni și pe care l-ar   fi uitat.

De cealaltă parte, tabăra mai realistă din partid nu are  deloc  cuvinte de laudă la adresa  propriei conduceri. "" S-a vrut  reformă internă  și primenire, am făcut: am  tras pe linia moartă pe  vechii lideri și activiști, care știau  cum să organizeze și  să țină în frâu o filială.  Am zburat de  pe liste  oamenii vechi și am impus filialelor oameni noi, dar nu din județele cu pricina, ci peste capul lor direct de la București.  Cum să tragă oamenii din organizație pentru un parașutat așa zis eligibil, fără consultarea lor, după ce  au  muncit atâția ani să ridice scorul filialei? Cum să-i ceri unui primar  să   scoată oamenii la vot pentru un om pe care nu-l cunoaște după ce uninominalul l-a obișnuit să creadă că are dreptul la propriul său parlamentar care să-i reprezinte   interesele sale și ale  comunității sale  în viitorul legislativ? Gorghiu și ai săi nu au înțeles tocmai voința  filialelor și acum  plătesc pentru asta. Păcat  că și partidul plătește acum pentru greșelile lor", ne-au spus sursele citate.

De altfel, scaunul de lider al partidului este  pe punctul de a  f i zdruncinat serios de pretendenți. Chiar  dacă nu au  avut parte de o mobilizare exemplară a propriilor  primari și activiști de partid, liderii de filiale ardelene  au  obținut totuși cele mai bune rezultate și  ei  vor da  tonul în partid la viitorul Congres. Conform surselor citate,  Ilie Bolojan și Mircea  Hava   ar  putea emite  pretenții la  șefia partidului în perioada  următoare, rămânând  de  negociat care din ei va  face pasul înapoi  și îl va  susține  pe celălalt.

Alina Gorghiu și ai săi colaboratori au propriul lor  plan de rezervă care implică  acceptul lui Dacian Cioloș.  Conform surselor citate, în caz de înfrângere, Alina  Gorghiu s-ar fi retras de la cîrma partidului până la  finele  acestei săptămâni,  nu înainte de a-l invita pe Cioloș să intre în partid și să candideze la șefia PNL. În noul  context  politic cu un PNL la pământ este  greu de  crezut că  fostul premier ar  mai fi dispus să-și asume o sarcină atât de dificilă precum  cea de reorganizare și  refacere a  acestui partid.

În fine, un alt  liberal cu  vise  de mărire este  liderul PNL București, Cristian Bușoi.  Sprijinit de Klaus Iohannis și  cu  legături  bune cu  actualul șef  SRI, Eduard  Hellvig,   el spera  să obțină la nivelul capitalei un rezultat de  minimum 20% pentru a putea cere ulterior demisia lui Gorghiu și a  emite pretențiii de candidatură la șefia partidului.  Cu un scor dezastruos la București și cu influența lui Iohannis tot mai palidă asupra PNL, Bușoi se vede  însă nevoit să renunțe la astfel de planuri, deși unii lideri de filiale îl percep încă ca pe  o stea  în ascensiune, chiar dacă eșecurile sale în serie la ultimele scrutinuri electorale dovedesc  contrariul.

Cert este  că în PNL săptămâna  cuțitelor  lungi  abia a început și se anunță a fi una  sângeroasă.  Omul care a primit-o pe liste pe  Alina Gorghiu, primarul de Timișoara, Nicolae Robu a cerut deja public alegeri în toate organizațiile și la centru, dar surse din conducerea  partidului susțin că nota de plată va  fi decontată mai mult de șefii de organizații locale, aleși locali și unii primari, decât de liderii de filiale județene sau de membrii conducerii centrale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.