Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia abandonată. Cum putea evita Dragnea scandalul pe grațiere și abuz în serviciu. Rolul PMP

paginadepolitica.ro
dragnea basescu

Înainte ca Guvernul Grindeanu să vină prin proiecte de ordonanță de urgență cu ideea grațierii și dezincriminării abuzului în serviciu, conducerea PSD a analizat mai multe variante de acțiune, inclusiv cea a unui proiect de lege susținut și depus în Parlament prin intermediul unui alt partid, pe care ulterior să-l susțină prin voturile propriilor parlamentari. Soluția scoaterii castanelor din foc cu mâna altuia a fost însă abandonată, pe motiv că procedura dura prea mult.

Pornind de la decizile CCR de neconstituționalitate strânse de-a lungul ultimilor ani, conducerea PSD avea, de luni bune în plan, să modifice codurile penale pentru a ușura soarta celor cu dosare penale pe rol. În luna octombrie a anului trecut, Florin Iordache, din postura de președinte al Camerei Deputaților își anunța colegii din Biroul Permanent al acestei Camere că viitorul Parlament "se va deştepta" şi va repara Codul Penal, vizat de peste 50 de decizii de neconstituţionalitate ale CCR

“În ceea ce priveşte toate aceste note privind excepţia de neconstituţionalitate pun şi eu o întrebare cam retorică: ce se întâmplă cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale? (...)Totuşi, ce face Parlamentul ca aceste observaţii ale Curţii Constituţionale să-şi facă efectul, pentru că sunt astfel de decizii care datează de ani întregi şi care în continuare nu sunt aplicate, ori iniţiativele parlamentarilor sunt băgate în sertare fără să se dezbată, ori Guvernul, în loc să intervină cu nişte proceduri normale, parlamentare şi pe textul Deciziei Curţii Constituţionale, în cel mai bun caz intervine cu o ordonanţă de urgenţă care, din contra, încalcă şi mai grav Constituţia României şi este în contradicţie flagrantă cu Decizia Curţii Constituţionale. Eu pur şi simplu nu înţeleg ce se va întâmpla în acest domeniu, pentru că văd că practic avem un Cod penal şi un Cod de procedură penală în care aproape dacă mai există text, articol de lege care să fi rămas în picioare, fără o decizie potrivnică a Curţii Constituţionale”, susținea atunci Iordache, potrivit stenogramei de ședință din 31 octombrie a conducerii Camerei Deputaţilor.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, planul grațierii și dezincriminării unor infracțiuni precum abuzul și neglijența în serviciu a fost făcut cu luni bune în urmă. Social-democrații nu au trecut la acțiune imediat, conștienți de impactul dezastruos al unor astfel de acțiuni chiar înainte de campania electorală pentru parlamentare.

Până și unii inculpați cu “ștaif”, precum Tudorel Dobre, prim-vicepreședintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România (UCCBR), trimis în judecată pentru trafic de influență, erau puși la curent cu planurile PSD. Potrivit unei stenograme din dosarul acestuia, publicată de Digi 24, Dobre știa încă de la finele anului trecut, de o amnistie care urma să fie „băgată în 3 luni”.

Cu toate acestea, metoda, cea a emiterii unor ordonanțe de urgență în acest sens, nu a fost singura luată în calcul. Printre cele analizate, s-au numărat atât depunerea unui proiect propriu de lege în Parlament, susținut și asumat împreuncă cu partenerii din PSD, în timp ce un alt scenariu de lucru, înaintat pe masa lui Liviu Dragnea, privea trântirea proiectului de lege în brațele unui alt partid, presupus a fi în Opoziție. Nimeni altul decât PMP-ul lui Traian Băsescu, ne-au dezvăluit sursele citate.

"Este direct interesat de modificarea Codului Penal în materie de abuz în serviciu. Și nu numai el. În PMP se află o grămadă de foști uneperiști, actuali parlamentari și primari, dar și foști aleși locali, cu dosare în derulare pe această speță, care abia așteptau o soluție legislativă. Ar fi fost soluția perfectă. Ei veneau cu proiectul de lege în noul Parlament, noi îl susțineam, aveam și dezbaterea publică și legitimitatea oferită de votul legislativului”, ne-au explicat sursele citate.

Dragnea a preferat însă o soluție mai expeditivă. “Iordache s-a grăbit să-i facă jocul. Șeful s-a înconjurat cu oameni care-i cântă în strună și-i spun numai că se poate face. Era mai sănătos să fii venit cu măsurile astea după ce aveam adoptat bugetul de stat, iar pensiile și salariile crescute intrau în buzunarul fiecărui român”, ne-a declarat, sub imperiul anonimatului, un lider de la vârful PSD.

În prezent, din punct de vedere electoral, PSD plătește în procente grele efectele scandalului provocat de modul în care ministrul Justiției a gestionat aceste probleme, dar conducerea de partid nu-și face griji: până la viitoarele alegeri este destul timp pentru a amortiza aceste pierderi și a recupera terenul pierdut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.