Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iadul s-a dezlănțuit în California - Flăcările au ajuns în cartierele de lux! Arnold Schwarzenegger, printre miile de persoane evacuate: 'Fugiți'

Twitter
incendiu California

Un nou incendiu a izbucnit luni în cartierele de lux din Los Angeles, distrugând mai multe locuinţe şi forţând mii de persoane - inclusiv unele vedete - să evacueze zona, în timp ce alte echipaje de pompieri se luptau cu flăcările violente ce mistuie regiunea viticolă din Sonoma, lângă San Francisco, relatează luni AFP, conform agerpres.ro.

Întregul stat american California, situat în vestul ţării şi afectat în ultimii ani de incendii devastatoare şi uneori letale, a fost plasat duminică în stare de urgenţă de guvernatorul său.

Pe dealurile din nord-vestul Los Angeles-ului, la porţile celebrului cartier Bel Air şi ale faimosului Getty Museum, un incendiu de vegetaţie calificat drept ''foarte agresiv'' de către echipajele de intervenţie a izbucnit în noaptea de duminică spre luni.

LeBron James şi Arnold Schwarzenegger, evacuaţi

Câteva mii de persoane au fost trezite în toiul nopţii de alertele primite pe telefoanele mobile prin care li se solicita să îşi facă bagajele şi să evacueze cât mai repede locuinţele.

Tăriceanu, ieșire EXPLOZIVĂ după raportul MCV: 'Cum de Bulgaria e mângâiată duios pe cap, iar România e ținută pe mai departe la zid, sub amenințarea puștii'


Înteţit de vântul puternic, ''Getty Fire'' a mistuit, luni după-amiază, o suprafaţă de peste 240 de hectare şi a forţat închiderea uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din megalopolisul californian, potrivit pompierilor din Los Angeles care au desfăşurat 1.100 de bărbaţi şi femei pentru a lupta cu acest infern.

Printre rezidenţii cărora li s-a cerut să evacueze preventiv locuinţele se numără mulţi milionari, inclusiv jucătorul de baschet LeBron James. ''A trebuit să evacuez de urgenţă casa şi sunt cu familia în maşină în căutarea unor camere. Niciun noroc până acum!'', a scris sportivul într-un mesaj publicat pe Twitter. El a revenit mai târziu spunând că a găsit în sfârşit cazare pentru el şi familia sa.

Şi actorul Arnold Schwarzenegger a fost nevoit să se supună ordinului autorităţilor. "Am evacuat fără probleme la 3.30 în această dimineaţă (luni)", a scris el pe Twitter. ''Dacă vă aflaţi într-o zonă de evacuare, nu întârziaţi. Fugiţi'', a insistat starul din "Terminator''.

Incendiul a condus la închiderea J. Paul Getty Museum şi a mai multor şcoli din zonă, din motive de siguranţă.

''Ne apropiem de vârful sezonului incendiilor''

În comitatul Sonoma, aproximativ 180.000 de oameni au fost somaţi în acest weekend să evacueze locuinţele din cauza incendiului numit ''Kincade Fire'', la nord de San Francisco.

Potrivit CalFire, departamentul de pompieri din California, incendiul, care a izbucnit miercuri seara, a pârjolit deja peste 26.000 de hectare şi este controlat în proporţie de doar 5%.

Peste 3.000 de pompieri sunt desfăşuraţi pe teren şi luptă cu flăcările, a căror evoluţie se estimează că ar putea fi stopată definitiv înainte de data de 7 noiembrie.

Cel puţin două spitale au evacuat pacienţii în weekend şi i-au transportat în alte unităţi, iar sute de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a se evita jefuirea proprietăţilor abandonate.

Viorica Dăncilă într-o ipostază inedită: a fost surprinsă în autobuz/ FOTO


Relativ ferite în timpul incendiilor anterioare din ultimii ani, mai multe proprietăţi din comitatul Sonoma, zonă recunoscută la nivel mondial pentru vinurile sale, au fost cuprinse de flăcări.

În înregistrările video se poate vedea cum clădirea principală a Soda Rock Winery, veche de 150 de ani, a fost cuprinsă de flăcările uriaşe, în Healdsburg.

Autorităţile estimează că aproape 80.000 de clădiri sunt potenţial ameninţate de flăcările înteţite de vântul puternic ce suflă de câteva zile peste California, cu rafale de până la 130 km/h şi de un nivel foarte scăzut de umiditate (14%).

Au fost luate numeroase măsuri de precauţie pentru a se evita consecinţele ''Camp Fire'', un alt incendiu devastator, care a făcut 86 de victime în nordul statului, în noiembrie 2018.

Compania Pacific Gas and Electric Company (PG&E) a anunţat anterior că a întrerupt furnizarea de electricitate la 940.000 de consumatori din această regiune, începând de sâmbătă după-amiază, din cauza condiţiilor meteorologice deosebite.

Autorităţile locale nu au determinat deocamdată originea acestui infern, însă PG&E a făcut referire la un incident la unul dintre cablurile din zona unui stâlp de înaltă tensiune care îi aparţine, în apropiere de locul în care s-a declanşat ''Kincade Fire'', la doar şapte minute înainte de izbucnirea flăcărilor.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a anunţat într-o conferinţă de presă organizată luni că pompierii au intervenit pentru stingerea a circa 330 de incendii izbucnite pe teritoriul statului, relatează Xinhua.

Până în prezent nu au fost raportate victime ale incendiilor de vegetaţie care au izbucnit în ultimele zile, au notat media locale.

Newsom a precizat că sezonul incendiilor din acest an nu este cel mai grav înregistrat în California în ultimii ani. ''Ne apropiem de vârful sezonului incendiilor, foarte familiar pentru noi în California, dar nu şi pentru oamenii din afara statului'', a precizat Newsom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.