DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ICCJ, lovitură indirectă pentru Sebastian Ghiță

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Ghiță

Judecătorii de la ÎCCJ îi mai dau o lovitură, de data aceasta indirect, omului de afaceri Sebastian Ghiță. Viorel Dosarul și Tudose Mihail rămân sub control judiciar. Cei doi sunt oamenii din Ministerul de Interne care i-au permis lui Ghiță să aibă acces neautorizat la un dosar ale căror date nu erau destinate publicității.

”În baza art. 362 alin.2 raportat la art. 208 alin.2 Cod procedură penală, constată legală şi temeinică măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ispas Constantin. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de aceşti inculpaţi pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 19 iulie 2017.

I. Respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpatul Tudose Liviu Mihail de modificare a măsurii controlului judiciar”, arată ÎCJJ.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obține funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

"Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico — financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză", se arată în comunicat.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie 2013—septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere.

În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală, notează anchetatorii.

Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiești, a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al PCA, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul MAI.

"În vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat", se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, Mihăilă mai este acuzat și că în vara anului 2014, în calitatea deținută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații.

Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, pentru a fi valorificată.

"În vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofițer de poliție, a pretins unui om de afaceri aflat în relații foarte apropiate cu lideri politici locali și centrali, susținere politică pentru ocuparea unor funcții în cadrul MAI, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru a-l determina să îi ofere informații ce nu erau destinate publicității, fapt care s-a și realizat în perioada septembrie 2013—octombrie 2013. Informațiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mihăilă Aurelian Constantin", precizează comunicatul DNA.

Deputatul Sebastian Ghiță mai este acuzat în acest dosar și de faptul că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.

Concret, la data de 22 iulie 2012, Ghiță a fost depistat pe raza localității prahovene Bărcănești, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.