Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ a DECRETAT: Puiu Popoviciu, 'organizatorul din umbră' al ilegalităţilor din dosarul Băneasa (motivare)

click.ro
puiu popoviciu

Pedepsele principale aplicate lui Puiu Popoviciu se justifică prin faptul că acesta a fost "organizatorul din umbră" al ilegalităţilor din dosarul "Băneasa", potrivit motivării sentinţei prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri la 7 ani de închisoare cu executare.

MOTIVARE ÎCCJ - Puiu Popoviciu - DOCUMENT

Citeşte şi: Semnal de ALARMĂ de la INS: Preţurile EXPLODEAZĂ după ce rata anuală a inflaţiei a atins cel mai mare nivel din august 2013

"În ce priveşte pedepsele principale aplicate inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, de câte 7 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (...) şi pentru infracţiunea de dare de mită (...), Înalta Curte apreciază că menţinerea pedepselor de câte 7 ani închisoare pentru fiecare din infracţiunile săvârşite reprezintă proporţional o măsură a sancţiunii penale, acest inculpat, astfel rezultă din probatoriul administrat, a fost 'organizatorul' (...) 'din umbră' (...) la punerea în practică, pas cu pas, a interesului (...) trecerii terenului de 224 ha din domeniul public în proprietatea societăţii comerciale pe acţiuni SC Băneasa Investments SA şi, după anul 2004, a SC Băneasa Rezidenţial SRL şi SC Băneasa Business and Technology Park SA (...) nelegal", se precizează în motivare. 

Instanţa supremă mai arată că, pentru atingerea scopului urmărit, Puiu Popoviciu a apelat la o serie de "inginerii financiare", potrivit AGERPRES.

"La fel, pentru a 'controla' activităţile de cercetare penală ce se efectuau, începând cu octombrie 2008, şi de a obţine o soluţie favorabilă, de netrimitere în judecată în dosarul (...) ce îl privea pe el şi pe coinculpatul Alecu Ioan Niculae, a folosit ajutorul şi implicarea inculpaţilor Şerban Ilie Cornel şi Pitcovici Petru Daniel, persoane cu funcţii importante, de nivel înalt, în cadrul unor servicii speciale ale Ministerului de Interne", se menţionează în motivare. 

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 7 ani închisoare în dosarul "Băneasa", sentinţa pronunţată pe 2 august fiind definitivă. Instanţa supremă a admis în parte apelul lui Popoviciu şi i-a scăzut pedeapsa de la 9 ani, cât primise la Curtea de Apel Bucureşti, la 7 ani închisoare.

Citeşte şi: Tavan prăbușit la o școală din Alexandria! Mai mulţi elevi au fost răniţi

În acelaşi dosar, Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) - 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) - 2 ani cu suspendare. Au mai primit pedepse cu executare Ştefan Diaconescu - 5 ani şi Andrei Mihai Bejenaru - 6 ani. 

Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca ÎCCJ să dea sentinţa în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze. Omul de afaceri a fost reţinut la Londra, pe 14 august, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire. 

Instanţa supremă a admis în principiu, pe 3 noiembrie, o contestaţie în anulare depusă de Popoviciu, urmând ca judecarea pe fond a acesteia să aibă loc pe data de 17 noiembrie. 

Potrivit DNA, în perioada 2000 - 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Citeşte şi: Soţul unei vedete din România, DIN NOU în faţa procurorilor DNA

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti - Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", susţineau procurorii. 

Conform DNA, Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare. 

"Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru", mai spuneau procurorii.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Parchetul General a CLASAT dosarul legat de înregistrările cu Kovesi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.