Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul deciziei ÎCCJ care a anulat o hotărâre CNSU. Guvernul va publica în Monitorul Oficial toate actele normative legate de starea de alertă / DOCUMENT

haihuin2.com
Stare de Alertă

Toate hotărârile CNSU privind măsurile din pandemie vor fi publicate în Monitorul Oficial și vor putea fi atacate în termen de 5 zile de orice persoană, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pe care Guvernul se pregătește să o adopte. Demersul Executivului apare după ce ÎCCJ a anulat o hotărâre CNSU din cauză că nu a fost publicată în Monitorul Oficial și existând acest precedent există riscul ca toate hotărârile CNSU să fie anulate de instanțe.

Ce prevede OUG aflată pe masa Guvernului:

- „Toate actele administrative cu caracter normativ, inclusiv hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege se publică în Monitorul Oficial al României și pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, cu acțiune în anulare la instanța competentă atât pentru motive de nelegalitate, cât și de netemeinicie, în termen de 5 zile de la publicarea actului administrativ sau de la data luării la cunoștință a conținutului actului în cazul nepublicării acestuia”

- „Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență cu caracter normativ emise în aplicarea prevederilor art. 20 se aplică, de îndată, de autoritățile competente și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Hotărârile Comitetului Național prevăzute la alin.(1) pot fi atacate în condițiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ”

Explicația Guvernului:

  • „În data de 09.06.2021 a fost emisă Hotărârea nr. 3479 prin care Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat cu privire la Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9/2021 în sensul anulării acesteia, constatând faptul că nu a fost îndeplinită obligația prevăzută la art. 15 alin.(4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea publicării acesteia în Monitorul Oficial al României”
  • „Dispozițiile hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să traseze o conduită de urmat în ceea ce privește deciziile emise de instanțele de judecată pe rolul cărora se află/urmează să se afle acțiuni având ca obiect anulare și/sau suspendare a hotărârilor emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în aplicarea dispozițiilor normative referite”

Proiectul integral de OUG poate fi consultat aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.