Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ICCJ dă undă verde începerii judecării fostului deputat PSD Rădulescu în dosarul de fals luptător- Respinge toate contestațiile validând a doua oară probele DNA

www.adevarul.ro
Cătălin Rădulescu

Un complet de cameră preliminară de la instanța supremă a dezbătut, miercuri, contestația ex-deputatului PSD Cătălin Rădulescu făcută împotriva deciziei CAB prin care instanța valida probele și dosarul procurorilor DNA de fapte de mare corupție, privind felul în care a obținut titlul de luptător anti-comunist.

După deliberări instanța a respins toate contestațiile împotriva primei decizii de cameră preliminară stabilind astfel, definitiv începerea judecării pe fond a speței și validând pentru a doua oară probele anchetatorilor.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Sanda Adrian, Cechi Cristina Valentina, Tănase Denisa Corina şi Rădulescu Cătălin Marian împotriva încheierii penale F/CP din data de 18 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr.8133/2/2021/a1. Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu.”, se arată în minuta deciziei definitive a instanței.

„Ciuruit” pe toată linia

Judecătorul de drepturi și libertăți al Curții de Apel București care analizează dosarul de fals în cazul obținerii titlului de luptător anti-comunist al ex-deputatului PSD Cătălin Rădulescu a stabilit că probele anchetatorilor DNA sunt valide și că acesta poate fi judecat pe fond.

Decizia nu este definitivă și a fost atacată de cei judecați în dosar iar dosarul de mare corupție a ajuns la instanța supremă.

Curtea de Apel București a rămas, în luna martie, în pronunțare, privind cererile și excepțiile ex-deputatului PSD Cătălin Marian Rădulescu, trimis în judecată de anchetatorii DNA, pentru fapte de mare corupție, privind felul în care a obținut titlul de luptător anti-comunist.

Un judecător de cameră preliminară al CAB a analizat dacă actele din dosarul DNA au fost obținute legal și cu respectarea legislației aflate în prezent în vigoare și dacă au fost respectate procedurile judiciare.

Camera preliminară este un instrument juridic introdus prin Noul Cod de Procedură Penală în cadrul căruia se verifică cereri și excepții preliminare procesului de fond.

Decizia judecătorului de cameră preliminară a fost luată în acest caz în luna aprilie.

S-a vrut luptător cu determinant...

În acest dosar fostul deputat PSD a fost deferit justiției de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată.

Alături de el sunt judecați și Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, Corina Denisa Tănase, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant și Cristina Valentina Cechi, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În rechizitoriul trimis judectorilor CAB anchetatorii anticorupție arată că în cursul anului 2016, inculpații Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa și Cechi Cristina Valentina, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute „până la fuga dictatorului” (data de 22 decembrie 1989, ora 12:10).

Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977.

„Revoluționarul„ de hârtie...

Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989.

Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.

Urmare a acestor demersuri, inculpatului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii, în mod necuvenit, a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021.

Casa Județeană de Pensii Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.