Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ explică de ce a fost condamnată Alina Bica: 'Acțiunile sale au urmărit să eludeze dispozițiile legii și să lezeze ordinea de drept'

alina bica

Judecătorii instantei supreme sustine, in motivarea deciziei de condamnare a Alinei Bica la 4 ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea lui Ovidiu Tender, ca actiunile fostului procuror sef al DIICOT "au urmărit să eludeze dispozițiile legii și să lezele ordinea de drept".

"Sub aspectul laturii subiective , in opinie majoritara, se constata ca inculpata Alina Bica a acționat cu intentie calificata prin scop, probele administrate in cauza dovedind ca a realizat si urmarit sa dea ajutor inculpatului T. (n.r. Ovidiu Tender) pentru usurarea situatiei juridice a acestuia, prevazand ca prin faptele sale creeaza o stare de pericol pentru infaptuirea justitiei, actiunile inculpatei nefiind bazate pe buna credinta, asa cum a sustinut in declaratiile date, ci au urmarit sa eludeze dispozitiile legii si sa lezeze ordinea de drept", spun judecatorii.

Citeste si Intervenție de URGENȚĂ a pompierilor: Mai multe case au luat foc - FOTO

"Înalta Curte, Completul de 5 Judecători, notează că individualizarea pedepsei reprezintă una dintre cele mai importante și sensibile operațiuni juridice de a cărei acuiratețe depinde în mod direct reușita procesului de îndreptare și recuperare a condamnatului, întrucât aceasta presupune, prin evaluarea gravității infracțiunii comise și a periculozității infractorului, determinarea gradului de răspundere penală a inculpatului în raport cu care urmează să se stabilească pedeapsa și modul de executare a acesteia. În acest sens, Înalta Curte, Completul de 5 Judecători reţine că, un rol important în stabilirea şi aplicarea pedepsei îl are pericolul social al faptei, sens în care valorile ocrotite de legea penală trebuie evidenţiate atât pentru restabilirea ordinii de drept, cât şi pentru reeducarea inculpatului, iar pentru ca pedeapsa să-şi realizeze funcţiile şi scopul avute în vedere de legiuitor, aceasta trebuie să corespundă, sub aspectul duratei şi naturii sale, gravităţii faptei comise, potenţialului de pericol social pe care în mod real îl prezintă persoana inculpatului, precum şi aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenţa sancţiunii. Pe de altă parte, ca măsură de constrângere, pedeapsa are, pe lângă scopul represiv şi o funcție de exemplaritate, constând în dezaprobarea legală şi judiciară, atât în ceea ce priveşte fapta penală săvârşită, cât şi comportarea făptuitorului. Nu în ultimul rând, pedeapsa şi modalitatea de executare a acesteia trebuie individualizate în aşa fel încât inculpatul să se convingă de necesitatea respectării legii penale şi să evite săvârşirea în viitor a unor fapte similare. Revenind la criteriile ce trebuie avute în vedere la individualizarea pedepsei, acestea sunt prevăzute în art. 74 alin. 1 Cod penal, potrivit căruia, stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială", se mai arata in motivare.

Alina Bica, aflata in arest in Costa Rica, a contestat decizia ICCJ dupa ce CCR a admis o sesizare privind neconstitutionalitatea formarii completurilor de 5 judecatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.