Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ întoarce hotărârea CSM: Inspecția Judiciară obține sancționarea procurorului responsabil de cazul Caracal

Inquam Photos / Octav Ganea
Procurorul Cristian Ovidiu Popescu

La aproape cinci ani de la tragedia din Caracal, Înalta Curte de Casație și Justiție îndreaptă hotărârea Secției pentru procurori a CSM și îl sancționează pentru gravă neglijență pe procurorul care a așteptat câteva ore în fața casei lui Gheorghe Dincă, în care a fost omorâtă o minoră.

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, a fost sancționat cu reducerea indemnizației cu 25% pe o pe o perioadă de un an, pentru gravă neglijență.  În noaptea de 25 spre 26 iulie 2019, procurorul ar fi refuzat să procedeze la constatarea infracțiunii flagrante, prevalându-se de textul legal care interzice efectuarea perchezițiilor domicilare în timpul nopții. Legea permite însă perchezițiile în timpul nopții, chiar și fără autorizare de la judecător, în cazurile în care pericolul este iminent și este nevoie de prevenirea săvârșirii unei infracțiuni. La ora 6 dimineața, când s-a intrat în curtea monstrului Dincă, era deja prea târziu.

MINUTA:

„Admite recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 3P din 17 mai 2023 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 18/P/2019. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, aplică pârâtului Popescu Cristian Ovidiu sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemniza?iei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de un an pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 martie 2024.”

Procurorii din CSM l-au „spălat”

În mai 2023, Secția pentru procurori a CSM, vestită pentru impunitatea pe care le-o asigură procurorilor din România, a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Popescu.

„Respinge acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Popescu Cristian Ovidiu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, cercetat sub aspectul săvârșirii abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, că neîntemeiată”, se arăta în hotărârea Secției pentru procurori a CSM, conduce la acea vreme de Daniel Horodniceanu, între timp „spălat” și el de colegi în cazul amenințările la adresa unor polițiști.

Acuzațiile formulate de Inspecția Judiciară

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Popescu Cristian Ovidiu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectorii de caz au reținut că procurorul a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 6:00.

S-a constatat că urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență, informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informațiile au fost disipate iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei.

Lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conținutul apelurilor la 112”, arăta Inspecția Judiciară în octombrie 2019.

Dincă a fost condamnat definitiv

Curtea de Apel Craiova a decis, în mai 2023, în cazul Caracal, condamnarea definitivă a inculpatului Gheorghe Dincă, la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, iar a inculpatului Ştefan Risipiţeanu la 12 ani de închisoare, pentru viol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.