Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ le strică distracţia magistraţilor activişti: Judecătoare sancţionată disciplinar, deşi a invocat hotărârea CJUE

BN breaking news justitie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin complet de cinci judecători condus de preşedinta Corina Corbu, a sancționat-o pe judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, cu reducerea salariului cu 25% timp de 3 luni.

Judecătoarea a fost sancționată pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: "Manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu."

  • MINUTA: "Respinge cererea formulată de recurenta Muntean Crina-Elena privind repunerea pe rol a cauzei pentru reluarea dezbaterilor. Admite recursul declarat de Muntean Crina-Elena împotriva Hotărârii nr.9J din 15 iulie 2020, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020. Casează în parte Hotărârea nr.9J din 15 iulie 2020, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020, şi, în rejudecare, în temeiul art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004, aplică pârâtei Muntean Crina-Elena – judecător în cadrul Tribunalului Bihor sancţiunea disciplinară constând „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de 3 luni”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004. Menţine în rest Hotărârea nr.9J din 15 iulie 2020, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Muntean Crina-Elena împotriva Încheierilor din 19 februarie 2020, 31 martie 2020, 17 iunie 2020 şi 1 iulie 2020, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 iunie 2021."

Completul de cinci judecători de la ÎCCJ a redus sancţiunea dictată de Secţia pentru judecători a CSM (suspendarea din funcţie pe o perioadă de şase luni) şi au sancţionat-o pe judecătoarea Crina Muntean cu reducerea salariului cu 25% pe trei luni. Judecătoarea a fost sancţionată pentru derapaje într-un interviu în care a acuzat mai mulţi magistraţi de legături cu diverşi avocaţi şi oameni de afaceri.

În faţa completului de la ÎCCJ, Crina Muntean a solicitat şi repunerea pe rol, pentru a putea invoca hotărârea recentă a CJUE. Aşa cum se ştie, Secţia pentru procurori a CSM anulează pe bandă acţiuni disciplinare, susţinând că toate actele adoptate de conducerea Inspecţiei Judiciare în cele câteva luni de interimar, în 2019-2020, ar fi nule (inclusiv regulamentul de funcţionate). ÎCCJ nu a avut însă aceeaşi opinie, refuzând repunerea pe rol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.