Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ICCJ pusă pe gânduri în cazul MICROSOFT III - Trebuie să ia o decizie delicată legată de motivarea CCR

http://epochtimes-romania.com
dosare

Judecătorii instanței supreme deliberează, marți, asupra aplicării deciziei CCR în dosarul MICROSOFT III, cel în care este judecat fostul ministru Gabriel Sandu alături de afaceriștii Claudiu Florică și Dinu Pescariu dar și de fostul șef al Microsoft România, Călin Tatomir.

La termenul de marți al dosarului judecătorii au ascultat o cerere a avocaților din dosar care au arătat că din  punctul lor de vedere ar fi aplicabilă decizia CCR privind specializarea completurilor de judecată și dosarului în care sunt judecați clienții lor.

Citește și: După patru dosare 'puse în cui' de decizia CCR urmează discutarea dosarului Microsoft III la ICCJ

Este de menționat că dosarul Microsoft III se afla în faza judecății pe fond, mai precis în momentul de administrare a probelor în cursul judecății efective.

Astfel unul dintre avocați a cerut constatarea nulității tuturor actelor judecătorești făcute până în prezent în dosar și trimiterea cazului la etapa repartizării aleatorii, practic prima etapă de după cea a înregistrării unui dosar nou venit la o instanță de judecată.

„La pct 179 CCR spune că această decizie produce efecte în fața completului de cinci judecători. În opinia noastră decizia CCR trebuie interpretată că trebuie să își producă efectele și în sensul în care activitatea instanțelor să nu fie în zadar.

Rezultă cu claritate că ne aflam în situația în care decizia CCR e aplicabilă și în acest dosar. Suntem în faza de judecată și nu avem o decizie definitivă. Singurul impediment ar fi că nu se aflam în faza de judecată a apelului la un complet de cinci judecători.

Dacă trecem peste această situație și ne judecăm așa...la momentul introducerii unui posibil apel în această cauză revenim mai înainte de momentul în care suntem acum. Acest complet trebuie să cumpănească bine și să stabilească dacă se dorește acest lucru”, a explicat în fața judecătorilor ICCJ avocatul fostului ministru.

Un alt avocat a explicat instanței că dorința clienților din acest dosar este să se judece cât mai rapid pentru a obține deznodământul la acuzațiile DNA.

„Remediul pentru această situație este trimiterea dosarului la repartizarea aleatorie. Acesta e remediul măcar formal ce consacră dreptul celui judecat de a beneficia de un cadru legal.

Interesul și intenția mea nu e să lungim inutil desfășurarea cazului. Toți clienții doresc o soluție rapidă. Suntem sătui de audieri și reaudieri. Dar pur legal vorbind asta este remediul. Reluarea de la faza repartizării a dosarului”, a explicat avocatul Florian Șurghie.

La rândul său procurorul DNA prezent la ședință a desființat scurt argumentele avocaților celor judecați.

„Opinia noastră e că apărarea reinventează dreptul în fața dumneavoastră. Noi considerăm că decizia CCR nu e aplicabilă în această cauză iar publicarea ei in MOf nu comportă niciun fel de dificultăți.

E adevărat că se referă la două feluri de cauze. În același timp se referă și la toate celelalte cauze pendinte și arată clar că nu sunt produse niciun fel de consecințe celorlalte cauze.

Aplicarea din oficiu a deciziei CCR într-un dosar unde nu este necesar înseamnă o depășire a cadrului legal statuat și trasat riguros chiar de CCR”, a explicat exponentul statului din proces.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.