Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ tranșează o problemă inedită: Un furt comis cu masca de protecție obligatorie pe față devine furt calificat

digi24.ro
masca de protectie

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, lămurește o problemă apărută în contextul pandemiei, după ce judecătorii Curții de Apel București au cerut o dezlegare în acest sens. Astfel, ÎCCJ a stabilit că persoana care comite o faptă de furt purtând masca de protecție anti-COVID, în spații în care această mască este obligatorie, va fi încadrat la furt calificat.

SOLUȚIA ÎCCJ:Admite sesizarea formulată de către Curtea de Apel București - Secţia a-II-a penală în dosarul nr. 16037/301/2021, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

„În situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de dispozițiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.”, și, în consecință stabilește:

Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Soluția este una cu impact pentru eventualii făptuitori. În varianta tip, fapta de furt (art. 288 Cod Penal) se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă. În prima variantă agravată, furtul calificat (art. 229 alin. 1 lit. c) se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.