Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ICR a dat lovitura. A reuşit intrarea în Grupul strategic al reţelei institutelor de cultură din Uniunea Europeană – EUNIC

ICR

Directorul ICR Viena (anterior director al Direcţiei Relaţii Internaţionale a ICR), Irina Cornişteanu, a fost votată, alături de directorul Institutului Leton, Karina Peterstone, şi de directorul British Council Bruxelles, Andrew Murray, pentru un mandat de doi ani. Grupul strategic numără în total 9 experți aleşi prin vot și este condus de preşedintele EUNIC Global, Annika Rembe (directorul general al Institutului Suedez).

De mentionat ca pentru poziţia câştigată de nominalizarea facuta de ICR, Irina Cornişteanu au mai candidat un reprezentant al Austriei (propus de Ministerul de Externe al Austriei) şi Belgiei (mai exact propunerea Institutului de Cultura Flamand), sustin pentru stiripesurse.ro surse apropiate ICR. Mandatul este de doi ani (acum au fost alesi doar 3 din 9, mandatele expira succesiv, nu toate odata). ICR face parte din grupa B de institute (sunt 3 grupe in functie de cotizatie, A, B si C). Rolul acestui grup de experti este de a face recomandari sau a propune proiecte atat catre conducerea EUNIC cat si catre presedintii institutelor afiliate, mai susţin sursele citate.

European Union National Institutes for Culture (EUNIC) reuneşte institutele naţionale de cultură din Europa care investesc în proiecte culturale transnaţionale. În prezent, în cadrul EUNIC se regăsesc 32 de organizaţii din 27 de state, active în 93 de clustere. Misiunea EUNIC este de a promova valorile europene şi de a contribui la diversitatea culturală atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în afara ei. Un obiectiv al EUNIC este creşterea rolului culturii în Europa, prin stimularea dialogului cultural şi cooperarea sustenabilă la nivel internaţional. Institutul Cultural Român este activ în 20 de clustere europene şi în 9 clustere la nivel global, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României. În perioada 2010-2011, ICR a deținut președinția EUNIC prin președintele Institutului din acea perioadă, Horia-Roman Patapievici.

Printre proiectele organizate de clusterul EUNIC Bucureşti se numără Festivalul Filmului European 2014, Noaptea Literaturii Europene, Noaptea Institutelor Culturale, Ziua Europeană a Limbilor şi Salonul European de Bandă Desenată.

În toamna anului 2014, România va găzdui unul dintre cele mai importante proiecte EUNIC la nivel global – Dialogul cultural EUNIC-China, ajuns la cea de a şasea ediţie. Evenimentul va avea loc la Bucureşti în perioada 16-18 octombrie 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.