Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Idei legionare și fasciste pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor

biblioteca

Pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor (digibuc.ro, fosta dacoromanica.ro) au început să apară, în ultima vreme, o serie de lucrări care promovează mișcarea legionară, fascismul si hitlerismul, potrivit b365.ro.

Mai precis, este vorba de postarea în 2015 a revistei de extremă dreaptă „Însemnări sociologice", apărută între anii 1935-1941, sub conducerea sociologului legionar Traian Braileanu. Această revistă a avut un rol propagandistic legionar în perioada guvernării legionare (septembrie 1940 - ianuarie 1941). Revista a promovat legionarismul, rasismul, național-socialismul, fascismul cu toate componentele lor ideologice de bază cum ar fi: rasismul, antisemitismul, teoria spațiului vital.

Unul din articolele publicate pe digibuc.ro este "Ideologie, stiinta, profesiune" (publicat în numărul din 15 ianuarie 1941 al revistei, pagina 1-14), scris de SS-Oberstumbannfhurer Ernst Krieck, profesor antisemit, cel mai important corifeu al sistemului pedagogic nazist, supranumit „pedagogul lui Hitler".

Conform cercetătorilor din bibliotecă, în toată lumea politică a bibliotecilor publice și, implicit, a celor digitale se acordă o atenție specială lucrărilor fasciste, rasiste, antisemite. Acestea nu pot fi consultate de oricine, accesul fiind acordat doar cercetătorilor avizați. În cazul de față, fiind vorba de o bibliotecă digitală, practica impune afișarea informației conform căreia cartea există, dar accesul nu poate fi acordat decât prin identificarea citititorului care a fost inclus într-o bază de date (cercetători, academicieni, profesori, universitari etc). Biblioteca Metropolitană, cea care administrează site-ul digibuc.ro, nu respectă, însă, niciuna dintre aceste reguli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.