Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ieftinirile încep să apară pe piața imobiliară: sfaturi de la specialiști pentru o negociere de succes

Profimedia
imobiliare

Vești bune, prețurile încep să dea și înapoi. Am văzut, avem o inflație în scădere, a coborât sub 10%, conform INS, asta înseamnă că prețurile continuă să crească, în general, dar cu o viteză din ce în ce mai mică. Și iată că sunt segmente unde prețurile chiar înregistrează scăderi, anunță stirileprotv.ro.

Piața imobiliară, de pildă, care a fost totuși destul de rezistentă în ultimii ani... la pandemie, război, inflație.

Haideți să vedem despre ce scăderi vorbim. Nu mari. După ani de creșteri serioase, iată că acum se înregistrează în trimestrul al doilea o scădere de 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult înregistrează însă piața nouă, adică blocurile și casele construite recent, un minus de 5%, potrivit unui raport realizat de o platformă online.

Diferențe majore între orașe

Spuneau specialiștii că, deși e puțin, nu s-a mai văzut o astfel de scădere de la un an la altul, din 2014-2015.

Și sunt diferențe destul de mari de la un oraș la altul. Cea mai mare scădere o înregistrează Capitala, adică - 4%, Craiova - 2,5%. Pe de altă parte, sunt și orașe mari, unde prețurile continuă să urce, de pildă în Cluj-Napoca. Acesta rămâne, de altfel, și cel mai scump oraș din țară.

Prețurile scad acolo unde și cererea este mai mică, iar în Capitală, de exemplu, sunt destul de mulți cumpărători care apelează la un credit pentru a cumpăra o locuință. Cum dobânzile au crescut, mulți au fost descurajați și au amânat această decizie.

Interesant este că acest lucru se vede și în perioada de vânzare a unui apartament sau a unei case. Dacă în București, de exemplu, anul trecut dura, în medie, 47 de zile să să vândă o locuință, acum durează mai mult cu 10 zile. Însă, cel mai mult a crescut perioada de vânzare în Brașov, de la 41 de zile, la 79 de zile.

Ce arată asta? Că dacă sunteți în căutarea unei locuințe și vreți să cumpărați în această perioadă, este un moment bun să negociați, să mai trageți de preț. Pare că vânzătorii sunt mai deschiși, acum că vând un pic mai greu.

Acest lucru se vede și în statistici. Dacă anul trecut aceștia lăsau cam 3% din preț în București, de exemplu, acum oferă o reducere, în medie, de aproape 5%, arată același raport. În Brașov, se vede o creștere și mai mare. Se negociază peste 6,5% din preț, iar cel mai mult a crescut marja de negociere în Timișoara, de la 1,4%, la 6,2%.

Mulți se întreabă acum dacă este totuși un moment bun să cumperi o locuință, sau e mai bine să aștepți, poate mai scad prețurile. Din păcate, e greu de spus care e cel mai bun moment de achiziție. Mai ales pentru că acum suntem din nou într-o perioadă marcată de incertitudini. Așteptăm scăderi de dobânzi de pildă, dar ar mai putea dura până când împrumuturile de la bănci să fie mai ieftine. În plus, se discută despre modificări legislative, despre un nou pachet de măsuri fiscale, care ar putea avea impact și asupra pieței imobiliare, o măsură ar fi renunțarea la cota redusă de TVA, de 5%.

Dacă decideți să cumpărați în această perioadă, analizați bine, comparați ofertele și, dacă vă îndatorați, nu vă întindeți mai mult decât e plapuma, pentru că, iată, dobânzile pot crește în timp destul de mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.