Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țiganii din Ardeal cer demisia Guvernului Grindeanu

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu guvern gesturi inquam

Țiganii din Transilvania sunt nemulțumiți de faptul că nici actualii guvernanți, la ca precedenţii, nu au făcut nimic pentru a li se îmbunătăți viața, cu toate că fiecare Executiv a promis că etnia este una dintre priorități.

Astfel, mai multe organizații ale romilor din Transilvania - cum ar fi Asociatia Romilor din Transilvania,  Fundatia Roma Umanitate, Fundatia Sindy Humanitas, Gipsy Media, Asociatia Romilor Gabori, Asociatia Interetnica a Romilor din Romania, Asociatia Pentru Incluziune Sociala a Romilor Nord Vest,  Partidul Alianta Democrata a Romilor filiala Cluj - cer demisia de urgență a Guvernului.

Vezi şi: Siria e ÎNCONJURATĂ: Desfășurare de forțe URIAȘĂ a americanilor în Orient

Vezi şi: ACCIDENT mortal: Mașina președintelui LPF, spulberată de tren/ VIDEO

De asemenea, reprezentantii acestor organizatii doresc să atraga atentia asupra situatiei deplorabile in care se regaseste majoritatea populatiei de etnie roma.

"Guvernantii actuali au promis la inceputul mandatului ca vor implementa diverse programe de sprijinire a etniei rome, insa aceste promisiuni nu s-au concretizat in niciun fel. Dorim sa va atragem atentia asupra unora dintre promisiunile din Programul de Guvernare 2017-2020 referitoare la etnia roma. Rezolvarea problemelor legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor şi locuinţelor deţinute de romi şi implementarea unor programe de reabilitare a locuinţelor din zonele locuite de romi prin asigurarea energiei electrice, a apei potabile, a canalizării, a gazului metan, a salubrităţii. Eficientizarea măsurilor ce vizează aspecte sectoriale (accesul pe piaţa muncii, promovarea de activităţi generatoare de venit, accesul la servicii medicale, reducerea abandonului şcolar, promovarea valorilor artistice, crearea unor programe de educaţie civică, prevenirea infracţionalită. Imbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu. Vom susține adoptarea Legii-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acesului la educație. Situatia a aproximativ 1,5 milioane de romi este una deplorabila. Guvernul actual a irosit de la inceputul mandatului sau energii nemasurate pentru implementarea diverselor ordonante care au tinut prima pagina a ziarelor atata vreme. Despre situatia romilor nu doreste nimeni sa vorbeasca si se incearca ascunderea sub pres a problemelor unei intregi comunitati. In aceasta situatie, noi, romii din Transilvania, cerem demisia actualului guvern pentru neindeplinirea promisiunilor din Programul de guvernare 2017-2020. De asemenea, vom sesiza inclusiv Comisia Europeana si ne declaram impotriva primirii Romaniei in spatiul Schengen pana la solutionarea tuturor problemelor legate de minoritatea roma”,  a declarat Aurel Pascu, reprezentantul romilor din Transilvania, care le transmite un mesaj de felicitare tuturor romilor din Transilvania și din toată România cu ocazia zilei de 8 aprilie, Ziua internatională a romilor.

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.