Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igo Dodon: Există 3 scenarii după decizia Curții Constituționale. Referendum nu va fi

Sunt 3 scenarii după decizia Curții Constituționale (CC) prin care a fost declarat neconstituțional decretul președintelui țării, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier.

Declarația a fost făcută de liderul PSRM, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1.

”Primul scenariu: Doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. O sfătui timp de 2 ore să semneze decretul și maximum timp de 15 zile Guvernul Durleșteanu este votat.

Scenariul numărul 2: Doamna Maia Sandu se împotrivește și refuză categoric să execute decizia CC. Și intrăm într-o situație de incertitudine.

Nu se întâmplă nimic. Nu vor fi nici anticipate, nici referendum, ci doar Guvernul interimar până în 2023, când ar avea loc alegeri parlamentare ordinare.

Anticipate teoretic pot fi. Referendum nu va fi. Care e logica? Să cheltui câteva milioane pentru referendum și să revenim la aceeași situație? Nu avem de gând să mergem pe acest scenariu.

Scenariul numărul 3 e despre destabilizare cu proteste în masă și nu e clar unde va duce”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării, Maia Sandu, a anunțat că oamenii vor decide viitorul țării la alegeri anticipate sau la referendum, în contextul hotărârii de ieri a Curții Constituționale.

Reamintim că Decretul prezidențial din 11 februarie 2021, prin care Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, este neconstituțional.

Președintele țării, Maia Sandu, a desemnat-o pe Natalia Gavrilița, pentru prima dată, la 27 ianuarie, astfel încât Parlamentul ar urma să voteze un nou Guvern până la mijlocul lunii martie pentru a nu fi dizolvat.

Între timp, deputații PSRM, deputații Partidului Șor și un grup de transfugi de la PDM au anunțat că în Parlament au format o nouă majoritate și au propus un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu, după ce Cabinetul format de Natalia Gavrilița a fost respins.

Maia Sandu a refuzat propunerea majorității PSRM-Șor, invocând probleme de integritate ale unor deputați semnatari și a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița.

Partidul Socialiștilor a calificat refuzul președintelui Sandu de a o desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, candidat susținut de o majoritate de 54 de deputați, drept o uzurpare a puterii în stat.

Dacă şi a doua încercare de numire a noului Executiv va eşua, atunci vor putea fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.