Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon, acuzații dure în adresa Maiei Sandu: Avem un președinte lockdown

facebook.com
Igor Dodon

Ex-președintele țării a venit cu o reacție după ce președinta Maia Sandu a anunțat că în R. Moldova ar putea fi introdusă stare de urgență pentru două săptămâni.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dodon menționează că un lockdown total înseamnă blocarea tuturor proceselor economice și instituționale și forțarea oamenilor să stea închiși în case, trasnmiste stiri.md

"După ședința CSS de ieri la subiectul pandemiei COVID-19, a fost creată mai multă confuzie decât claritate și nu au fost propuse soluții responsabile și asumate direct de președintele Maia Sandu pentru a încerca să soluționeze criza complicată în care ne aflăm.

Ceea ce am văzut cu toții a fost fuga de responsabilitate a președintelui țării, o totală lipsă de viziune în ceea ce privește depășirea crizei și o recunoaștere a faptului că dumneaei, în calitate de șef de stat, nu vrea să-și asume responsabilitatea în această situație dificilă și nu poate face nimic concret pentru cetățeni. Doamna președinte poate doar recomanda, iar acea recomandare este una negândită și vicioasă.

Astăzi, avem un președinte lockdown, un președinte depășit de situație, care practic a recunoscut ieri că nu are soluții și așteaptă ca alții să vină cu soluții și cu asumarea răspunderii. Unica propunere pe care a formulat-o Maia Sandu a fost lockdown total, adică blocarea tuturor proceselor economice și instituționale, forțarea oamenilor să stea închiși în case. Ea a cerut imperativ instituțiilor să închidă tot ce mai activează în țară.

Această propunere este negândită și vicioasă, fiindcă nu ține cont de opinia cetățenilor și a experților economici, nu ia în calcul consecințele sociale și economice. Este o soluție irațională în aceste timpuri, când majoritatea țărilor europene au ales calea unor restricții parțiale, încercând să protejeze economia și viitorul cetățenilor", a comentat Dodon.

Totodată, ex-președintele țării a menționat că a avut o discuție cu cu conducerea Parlamentului la acest subiect.

"Suntem unanimi în opinia că un lockdown total, cum cere Maia Sandu, este periculos social și reprezintă o iresponsabilitate față de cetățeni și mediul economic. Ca urmare, am discutat un set de posibile acțiuni de restricționare parțială a unor activități, astfel  încât să fie redus contactul cetățenilor și riscul de îmbolnăvire, dar în același timp să lăsăm economia funcțională. Am discutat un Plan de Protecție Rațională pentru mediul social și de afaceri, preluând inclusiv unele măsuri aplicate în țările europene, care au reușit prin restricții parțiale să asigure un echilibru între securitatea sanitară a cetățenilor și securitatea lor economică și socială.

De asemenea, am cerut să se vină cu măsuri suplimentare în ceea ce privește sistemul sanitar și sprijinirea personalului medical. Fracțiunea PSRM este gata să vină cu propuneri și să sprijine prin vot orice măsură care ajută medicii.

Trebuie să urgentăm accesul cetățenilor la vaccinuri eficiente anti - COVID-19 (din orice surse - achiziții de stat sau ajutoare umanitare). Cetățenii trebuie sa aleagă ce vaccin îl  consideră cel mai eficient , iar încercarea de a crea bariere și impedimente artificiale la înregistrarea și aducerea în țară a vaccinului Sputnik-V este inadmisibilă.

Îmi exprim încrederea că Parlamentul, împreună cu Guvernul, vor reuși să pună în aplicare un plan de acțiuni echilibrat, de protecție rațională, care să scoată țara din criză.

În același timp, fac din nou apel la Președintele țării să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară și să votăm un guvern funcțional, care să poată cu adevărat să asigure securitatea și protecția cetățenilor.

Un nou refuz de a desemna premierul este o acțiune clară de sabotare a funcționării principalelor instituții ale statului și a efortului lor de a gestiona criza pandemică", a conchis Dodon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.