Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon anunță SFÂRȘITUL pentru Moldova: 'Fac parteneriat strategic cu Rusia'

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă trebuie să ajungă la nivelul celor de 'parteneriat strategic', a declarat într-un amplu interviu acordat agenţiei de presă Interfax preşedintele ales al republicii, Igor Dodon.

'Foarte multe dintre problemele cu care ne confruntăm în prezent nu pot fi soluţionate fără ajutorul Rusiei. Este vorba şi de probleme economice, şi de migranţii noştri, şi de Transnistria', a spus Dodon.

Citește și: Cât a dat un MILIONAR pe chiloții amantei lui Adolf Hitler, Eva Braun, la o licitație / FOTO

Totodată, el a dat asigurări că Republica Moldova are nevoie de relaţii bune atât cu Vestul, cât şi cu Estul. 'Vreau să subliniez de la bun început să nu intenţionez că mă pliez pe dicteul nimănui: nici al Vestului, nici al Estului! Sunt adeptul statalităţii noastre. Noi avem propriile interese', a declarat preşedintele ales al Republicii Moldova.

Potrivit lui Dodon, vizita pe care o va întreprinde la Moscova are drept principal scop soluţionarea a două probleme: anularea interdicţiei la importul de produse moldoveneşti şi atitudinea faţă de migranţi. În acest context, el nu exclude necesitatea desfăşurării de negocieri în format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE.

Citește și: Robert de Niro îi cere lui Barack Obama să-l bată pe Donald Trump și anunță că se mută în Italia / VIDEO

'În ceea ce priveşte comerţul cu Europa, vrea să discutăm nu despre comerţ liber, ci despre un sistem de comerţ asimetric', a spus el, precizând că aceasta ar însemna ca exportul de mărfuri moldoveneşti pe piaţa europeană să se deruleze fără taxe vamale, iar importul - să fie supus unor asemenea taxe.

Igor Dodon se declară pentru diversificarea căilor pentru livrare de gaz în Republica Moldova. 'Sunt pentru diversificare, însă nu pentru că mă îndoiesc de partenerii ruşi, ci pentru că tranzitul pe teritoriul ucrainean presupune, din cauza politicii conducerii ucrainene, mari riscuri', a subliniat el.

Citește și: Lider PNL: Iohannis ne poate duce la guvernare, dar de acolo direct la groapă

De asemenea, Dodon afirmă că Republica Moldova nu va anula Acordul de Asociere cu UE. 'Nu ne putem permite să suspendăm cooperarea cu UE, să anulăm Acordul de Asociere cu UE. Nu avem nevoie de Maidanul ucrainean', a spus Dodon cu referire la mişcările de protest care au dus la prăbuşirea regimului Ianukovici în Ucraina.

În acelaşi timp, Igor Dodon este convins că Republica Moldova nu poate supravieţui fără cooperare cu Estul. 'În primă etapă, cred că vom propune semnarea unui memorandum privind cooperarea cu Uniunea Economică Eurasiatică. (...) Între timp, în doi-trei ani, vom vedea ce se va întâmpla cu UE', a adăugat el.

Citește și: Pozițiile SEXUALE care-i ÎNNEBUNESC pe bărbați

El a declarat că atunci când va veni momentul va fi organizat un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE. 'Dacă dorim ca Republica Moldova să se menţină ca stat, vă voi spune sincer: Nu trebuie sa ne grăbim să aderăm nicăieri. Pentru că aderarea la UE este posibilă doar fără Transnistria şi fără Găgăuzia', a spus Dodon, subliniind că acordul de asociere cu UE nu înseamnă statut de membru în UE. 'Aderarea la UE ar putea ucide ţara noastră, statalitatea noastră', a subliniat el.

Dodon propune soluţionarea problemei transnistrene în trei etape. În prima etapă ar fi necesară o înţelegere bilaterală între Chişinău şi Tiraspol, iar model pentru reglementarea politică între cele două părţi ar putea fi Găgăuzia. 'În legislaţia lor, ei au notat că dacă Republica Moldova îşi pierde statalitatea, ei (găgăuzii) au dreptul la autodeterminare. Cred că acest lucru ar putea fi corect şi pentru Transnistria', a indicat Dodon.

Citește și: Costă 10.000 de dolari kilogramul: Alimentul care te sperie cu prețul lui

Al doilea punct care îngrijorează Transnistria este, potrivit lui Dodon, acela ca Republica Moldova să nu adere la NATO: 'Haideţi să includem şi acest punct în acord şi să subliniem că dacă, dintr-o dată, Chişinăul s-ar gândi să adere la această organizaţie, atunci Transnistria, ca şi Găgăuzia, vor avea dreptul la autodeterminare'.

Acestea ar fi principiile de bază după care se va putea trece la soluţionarea altor probleme, inclusiv economice, sociale, problema datoriilor, a continuat Dodon. El a subliniat că abia după ce Tiraspolul şi Chişinăul vor ajunge la un acord, se va putea trece la negocieri în format 5+2, respectiv aceste două părţi, alături de Rusia, SUA, UE, OSCE şi Ucraina, titrează agerpres.ro.

Citește și: Curvele DNA de pe ‘Black List’

A treia şi ultima etapă ar fi, potrivit lui Dodon, organizarea unui referendum pe malul stâng şi drept al Nistrului în conformitate cu noua constituţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.