Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon iese la atac: Republica Moldova se află în prezent 'sub ocupaţia' celor care pledează pentru lichidarea statalităţii

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Preşedintele Igor Dodon a declarat miercuri că Republica Moldova se află în prezent "sub ocupaţia" celor care pledează pentru lichidarea statalităţii acesteia şi ea trebuie "eliberată" cât mai curând posibil, într-o declaraţie făcută în cadrul unei mesei rotunde pe tema "Importanţa operaţiunii Iaşi-Chişinău", relatează Deschide.md, arată agerpres.ro

Potrivit istoricilor, o consecinţă a acestei bătălii a fost ocuparea Basarabiei de către sovietici pentru încă 47 de ani. 

Republica Moldova "este ocupată de către cei care în instituţiile de stat pledează deschis pentru lichidarea statalităţii ei. Eu consider că toţi cei din instituţiile de stat trebuie să fie patrioţi ai ţării", a afirmat Dodon, adăugând că "este categoric împotriva celor care vor unirea în est sau în vest". "Noi suntem un stat independent, suveran şi trebuie să facem tot posibilul să-l păstrăm pentru urmaşii urmaşilor noştri', a mai spus Dodon, în condiţiile în care guvernul şi majoritatea parlamentară din Republica Moldova acţionează pentru o integrare mai strânsă în structurile europene, iar preşedintele promovează reintrarea republicii sub orbita Rusiei. 

Dodon anunţase încă de săptămâna trecută că la 24 august va organiza o serie de evenimente festive, între care un concert cu participarea unui cântăreţ rus în vogă în centrul Chişinăului, "cu prilejul celei de-a 73-a aniversări de la lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău', o dată ce divizează societatea moldoveană, întrucât o parte a moldovenilor consideră data de 24 august ca începerea ocupaţiei sovietice. 

Dodon a promis încă din campania electorală că va scoate din programa şcolară "Istoria Românilor" şi va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova. 

În acest context de polarizare accentuată, politologi de la Chişinău, finanţaţi de Moscova, promovează idei de natură să amplifice şi mai mult tensiunile în Republica Moldova. Astfel, recent politologul Valeriu Ostalep a promovat de pe platforma grupului de presă Sputnik necesitatea "unui nou concept de Constituţie" a "unei noi Declaraţii de Independenţă şi a unui nou imn al Republicii Moldova" pentru a demara procesul de reîntregire cu Transnistria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.