Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon l-a cucerit pe Vladimir Putin: Ce cadou i-a promis liderul rus la ultima întâlnire

dodon putin

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a catalogat drept "un succes" întrevederea pe care a avut-o miercuri cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, informează site-ul agenţiei Tass.

Citește și: SURSE - Clasarea în dosarul lui Iohannis a fost semnată de un alt procuror: confuzia lui Tudorel Toader

"Este a doua mea vizită oficială în Rusia. Este un succes, în principal datorită deciziilor pe care le-am luat astăzi", a declarat Igor Dodon într-un interviu acordat agenţiei de presă Tass.

"Este vorba despre decizii aşteptate de mult timp de cetăţenii Republicii Moldova", a adăugat Igor Dodon, fără a oferi detalii.

'Relaţiile dintre ţările noastre sunt în mod tradiţional prietenoase, frăţeşti, strategice. Aşa a fost, este şi va fi şi acest lucru nu poate fi distrus de nimeni', l-a asigurat Dodon pe Putin, cu care se întâlneşte pentru a şaptea oară din ianuarie anul trecut.

Citeste si Parchetul General, INFORMAȚII noi despre ancheta în care se investighează acordarea asistenței medicale la Colectiv: Verificări privind infecțiile nosocomiale

'În Rusia se află circa jumătate de milion de cetăţeni moldoveni, care trimit anual acasă aproape un miliard de dolari', a spus preşedintele moldovean, subliniind că Moscova este un 'partener strategic' al Chişinăului în problema transnistreană.

În acest context, Igor Dodon a declarat că forţele ruse din Transnistria 'garantează pacea' în stânga Nistrului şi că 'majoritatea populaţiei' moldovene susţine acest punct de vedere, o declaraţie care contravine demersurilor guvernului de la Chişinău, care a cerut de la tribuna ONU înlocuirea actualei misiuni de pace ruse din Transnistria cu una civilă, sub mandat ONU, precum şi retragerea Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR, creat pe rămăşiţele Armatei a 14-a).

'Vreau să confirm poziţia conducerii Moldovei şi a majorităţii cetăţenilor republicii: aspirăm la o aprofundare a parteneriatului nostru strategic cu Rusia. Da, dorim să fim prieteni cu toată lumea, dar nu vom fi prieteni cu cineva împotriva altcuiva', a mai spus Dodon.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele moldovean a comunicat că patriarhul Bisericii Ruse, Kirill, cu care s-a întâlnit în prima zi a vizitei sale la Moscova, l-a decorat cu ordinul ecleziastic Sf. Serghie de Radonej. 'Biserica Ortodoxă din Moldova este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse', l-a asigurat Dodon pe patriarhul rus, exprimându-şi speranţa că acesta va efectua în curând vizita promisă, dar amânată, în Republica Moldova.

Publicaţia rusă Kommersant scrie că Igor Dodon urmează să primească drept cadou 11 maşini de model Kamaz pentru serviciile comunale moldovene, iar la ceremonie de predare a utilajelor va participa şi vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care are programată o întrevedere.

Conform aceluiaşi ziar, vizita lui Dodon la Moscova poate fi considerată una cu tentă electorală, având în vedere că în Republica Moldova sunt preconizate alegeri parlamentare în februarie 2019, de rezultatul cărora depinde dacă preşedintele moldovean va obţine sau nu pârghii reale de putere. Din această perspectivă, preşedintele moldovean poate conta pe sprijinul lui Vladimir Putin, scrie Kommersant, care aminteşte că niciuna din întrevederile Putin-Dodon nu s-a încheiat cu semnarea vreunui document important, întrucât şeful statului moldovean are un rol mai mult simbolic în angrenajul puterii de la Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.