DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Igor Dodon: Record de infectați. Sandu trebuie să-l înainteze pe Golovatiuc

Deschide.md
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, a reiterat luni, 29 martie, că situaţia epidemiologică în ţară este tot mai gravă, iar din această cauză este inadmisibil ca în asemenea condiţii să fie provocate alegeri parlamentare anticipate, după ce a eşuat învestirea Guvernului.

Astfel, Dodon i-a cerut de urgenţă Maiei Sandu să desemneze un candidat la funcţia de premier, deşi preşedintele ţării este deja gata să se adreseze la CCM pentru dizolvarea Parlamentului.

„În această situaţie președintele ţării împreuna cu partidul sau PAS nu văd altceva decât să arunce ţara urgent în haosul alegerilor anticipate. Cerem respectarea Constituţiei şi desemnarea de urgenţă a candidatului la funcţia de premier desemnat de majoritatea parlamentară pentru a interveni operativ în lupta cu pandemia”, a scris Igor Dodon pe Telegram.

Potrivit lui, „orice zi de întârziere, zecile de mii de cazuri noi şi miile de decese vor rămâne pe conştiinţa politicienilor populişti şi iresponsabili Maia Sandu&co.”

Preşedintele Maia Sandu a invitat pentru ziua de vineri, 26 martie, partidele parlamentare la consultări pe tema dizolvării Parlamentului, ca urmare a imposibilităţii de a forma Guvernul pe durata a 90 de zile.

Potrivit unui comunicat emis de Preşedinţie, consultările urmau să se desfăşoare în sensul art.85 alin.(1) din Constituţie, care prevede că „În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.”

Luând în considerare declaraţiile anterioare, dar şi tentativele de a declanşa alegeri parlamentare anticipate, cel mai probabil, după consultări, Maia Sandu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, asupra căruia, ulterior, trebuie să se expună Curtea Constituţională, care va stabili dacă există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului ori nu.

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR consideră că nu există temei de dizolvare a Parlamentului atât timp cât există o majoritate parlamentară care vrea să învestească un Guvern. De partea cealaltă, experţii care o simpatizează pe Maia Sandu, dar şi reprezentanţii PAS consideră că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, odată ce au eşuat cele două tentative de învestire a Guvernului în timp de 90 de zile.

Republica Moldova rămâne în continuare fără Guvern, după ce Guvernul Chicu a demisionat pe 23 decembrie 2020. Candidatul desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru, Igor Grosu, a venit joi, 25 martie, în faţa deputaţilor pentru a prezenta echipa guvernamentală şi programul de guvernare al Guvernului.

Şedinţa Parlamentului nici nu a început bine, că deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR au părăsit sala plenului, iar preşedintele Legislativului a închis şedinţa din lipsă de cvorum. Astfel, a eşuat cea de-a doua tentativă de a învesti un Guvern.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că eşuarea învestirii Guvernului „este un circ regizat şi realizat de PSRM-ŞOR şi PAS. Potrivit lui, nici PAS, formaţiunea Maiei Sandu, nu a vrut să voteze pentru propriul Guvern, în speranţa de a provoca alegeri anticipate.

Liderul PDM, deputatul Pavel Filip, a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon după eşuarea învestirii Guvernului. Filip îi consideră pe cei doi principalii vinovaţi de criza politică din Moldova.

Igor Dodon a reiterat că PSRM invită toate partidele la dialog pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei politice. Liderul PSRM a menţionat că este gata să semneze un acord cu formaţiunile politice parlamentare privind data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie organizate după depăşirea crizei sanitare.

Dodon a menţionat că ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, rămâne candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru.

Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că Parlamentul nu va putea fi dizolvat, deşi aparent există circumstanţe de dizolvare, precum eşuarea a două tentative de învestire a unui Guvern şi depăşirea termenului de 90 de zile în care Guvernul putea fi învestit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.