Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Grosu, răspuns către opoziția comunistă de la Chișinău: Noi de fiecare dată o să vă spunem că Rusia este stat agresor, iar Putin, criminal de război

Parlamentul Republicii Moldova
Igor Grosu

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, i-a îndemnat pe deputații socialiști să dea dovadă de mai mult curaj, atunci când sunt „călcați” de „turnul de la Kremlin”, făcând referire la acțiunile de corupere a alegătorilor din Găgăuzia și a deputaților socialiști de către gruparea criminală a oligarhului penal Ilan Șor. Șeful Legislativului s-a arătat mirat și de faptul că niciun „bărbat politic” din opoziția socialistă și cea comunistă nu ieșit să vorbească pe acest subiect în Parlament în condițiile în care procurorul general interimar a dat publicității unor informații surprinzătoare despre sumele cu care operează gruparea lui Șor.

Totul a început de la remarca deputatului PAS Vasile Șoimaru care s-a arătat revoltat de discursurile critice și ofensatoare ale deputaților socialiști ținute în limba rusă în legătură cu prelungirea stării de urgență, cerută de Guvern.

Nu mai pot rezista într-o limbă străină să își bată joc de noi, să calce demnitatea noastră națională, Parlamentul Republicii Moldova. Nu se mai poate așa de răbdat! Ei nu sunt în stare măcar asistenți să își ia să le scrie cuvântările în limba oficială a statului R.Moldova. Da cât o să vă bateți joc, domnilor? 60-70 de ani nu v-a fost de ajuns? Mai vreți? Nu se mai poate așa!”, a exclamat Șoimaru

Subiectul a stârnit replici și dispute între deputați. Șeful Legislativului a fost nevoit să intervină pentru a calma spiritele. Igor Grosu a completat discuția din plen cu propriile constatări și observații, menționând că opoziția a avut ocazia să își spună părerea.

Scuzați-mi lipsa de modestie, dar eu sunt unul din puținii care stau și vă ascult pe toți. Nu că mi-ar face mare plăcere. Nu pot să nu remarc câteva momente: prima colegă care a vorbit - sincer, eu am așteptat, măcar un bărbat politic din regiunea ceea să iasă și să spună. Chiar așa? Să vină un bandit și să își bată joc de procesul electoral de acolo? Acum, acolo nu s-au găsit bărbați politici să iasă. Mă gândeam, dumneavoastră aici ați ieși să spuneți – domnilor, nu e posibil ca un bandit cu acte în regulă să își facă de cap așa tare acolo? Măcar unul să conteste ceea ce s-a întâmplat acolo – nu, înseamnă că nu a fost de unde”, a opinat Igor Grosu, făcând referire la coruperea alegătorilor în cadrul alegerilor din Găgăuzia, „câștigate” de interpusa penalului Ilan Șor.

Președintele Parlamentului le-a amintit socialiștilor și despre deputații cumpărați de „banditul” Șor, menționând sumele fabuloase cu care operează această grupare criminală, anunțate în plenul Parlamentului de procurorul general interimar, Ion Munteanu, în contextul solicitării de ridicare a imunității deputatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber.

Iată azi, noi am audiat trei cereri ale procurorului general. În același timp, tot acest bandit [Ilan Șor - nota red.] și gruparea lui criminală v-a cumpărat o mână de deputați. Noi am rămas aici mască cu ce sume operează ei – 195 de milioane. Eu cred că și voi ați rămas mască. Măcar unul să dea o întrebare. Voi sunteți siguri că sunt atâția bani? Acum, sincer, mi-i jale că un turn de la Kremlin pur și simplu își bate joc de voi, pentru că ei tranzacționează colegii voștri – colegi cu care voi ați luptat ani de zile”, a continuat speakerul.

Igor Grosu a numit „ipocrizie” criticele socialiștilor în special manifestarea de compasiune față de ceea ce se întâmplă în Ucraina, menționând că socialiștilor și comuniștilor le este frică să recunoască Rusia stat agresor și Putin – criminal de război.

Colegi, vă rog, toate criticele voastre, mai ales când voi spuneți că „ne pare rău ce se întâmplă în Ucraina”, „Bucea nu e țara noastră”, este ipocrizie. Noi, de fiecare dată, o să vă spunem: Rusia e stat agresor și Putin e criminal de război, chiar dacă vouă nu vă place lucrul acesta. O să vă spunem de fiecare dată până o să vă doară urechile. Eu am spus lucrul acesta pentru dumneavoastră, care vă este frică să spuneți lucrul acesta: țară agresoare, criminal de război. Pe această notă pozitivă să ne pregătim de procedura de vot”, a menționat președintele Parlamentului.

Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență în R.Moldova pentru o durată de 60 de zile, cu începere din 4 iunie. Solicitare a fost făcută de Guvernul R.Moldova în contextul existenței unor riscuri iminente legate de războiul din Ucraina și bombardare de către Rusia a infrastructurii civile din țara vecină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.