Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Matovic, liderul unei formaţiuni conservatoare, desemnat să formeze guvernul

Quartz
Slovacia

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat că intenţionează să încredinţeze formarea viitorului guvern lui Igor Matovic, liderul partidului OLaNO (''Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente'', conservator), a cărui prioritate este lupta împotriva corupţiei, câştigător al alegerilor legislative de sâmbătă, dar numai după consultarea cu partenerii săi ipotetici, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

'Dacă ei (liderii celor trei alte partide) îşi vor exprimă dorinţa de a forma o coaliţie (...), atunci îi voi încredinţa lui Igor Matovic formarea noului guvern al Republicii Slovace', a spus Caputova jurnaliştilor după ce l-a primit pe Matovic.

'Cred că abordarea aleasă de preşedinte este corectă', a reacţionat invitatul său.

'Mă simt ca Alice în Ţara Minunilor care primeşte brusc cheia principală a ţării şi poartă o mare responsabilitate', a spus el.

El speră să coaguleze o coaliţie formată din patru partide de centru-dreapta, pentru a o înlocui pe cea condusă de populiştii de stânga din Smer-SD, marii perdanţi ai alegerilor.

Această alianţă ar trebui să includă OLaNO (53 de locuri în parlament), Sme Rodina (dreapta populistă, 17 locuri), SaS (liberal, 13 locuri) şi Za Ludi (Pentru oameni, liberal, 12 locuri).

Citește și: Dana Budeanu aruncă bomba: Cine e ministrul PSD care ar urma să fie luat de DNA, după Sorina Pintea

Astfel, acesta ar dispune de o majoritate solidă de 95 de locuri din 150.

Încă duminică, Matovic s-a întâlnit cu preşedintele SaS, Richard Sulik. Acesta din urmă a declarat luni că partidul său va fi un partener 'uşor de abordat şi de încredere' şi că nu va avansa condiţii categorice pentru participarea sa.

Şeful OLaNO s-a întâlnit şi cu Boris Kollar, liderul Sme Rodina. 'Vrem să ne aducem contribuţia la această mare schimbare' care se anunţă, a spus acesta din urmă, subliniind dorinţa de 'fuziune a obiectivelor celor patru partide'.

Fostul preşedinte, Andrej Kiska, fondatorul Za Ludi, a comunicat la rândul său că urmează să se întâlnească marţi cu Matovic, după întâlnirea sa cu şeful statului.

Caputova şi-a exprimat speranţa că formarea guvernului va lua 'zile mai degrabă decât săptămâni'.

Constituţia slovacă nu impune un termen pentru formarea guvernului. Însă şeful statului trebuie să convoace prima sesiune a noului parlament în cel mult 30 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor.

Scrutinul a fost marcat de impactul asasinării în 2018 a jurnalistului de investigaţie care ancheta asupra corupţiei endemice. Matovic a făcut din combaterea acestui fenomen deviza campaniei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.