Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Munteanu, fostul ambasador moldovean în SUA: Momentul Finlanda-Suedia trebuie să ne apropie mai aproape de NATO

deschide.md
Igor Munteanu

Republica Moldova trebuie să-și refacă strategiile și să înceapă o discuție deschisă și serioasă despre propriul statut de neutralitate, consideră fostul ambasador moldovean în Statele Unite, Igor Munteanu, după ce Finlanda și Suedia, țări până acum neutre, tocmai au decis să adere la NATO în urma agresiunii rusești în Ucraina.

El crede că „războiul necruțător din Ucraina” și decizia Finlandei și Suediei de a depune cerere de aderare la NATO forțează R. Moldova să iasă din „albia somnolenței și inerției” pentru a găsi „calea cea mai adecvată”, nu neapărat cea mai scurtă, de a-și rezolva „cea mai gravă problemă” cu care se confruntă de la începuturile ei, conform deschide.md.

„Totul se leagă de această paradigmă de neutralitate care a fost, cum spuneam într-un anumit context, un viol geopolitic: forțarea unei capitulări a statului democratic R. Moldova din 1991 prin impunerea unei păci otrăvitoare și a unor limite de acțiune externă prin prevederea neutralității din 1994”, spune fostul ambasador moldovean la Washington, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

El crede că, la trei decenii de atunci, există un moment potrivit pentru căutarea de soluții pentru problema transnistreană, îndemnând puterea de la Chișinău să-și facă asemenea planuri printr-o „coordonare acută” cu Kievul.

Această coordonare trebuie să genereze „soluții pentru democratizarea și demilitarizarea regiunii transnistrene condiționată de accesul la piață” a produselor din stânga Nistrului. Lipsa unor asemenea înțelegeri cu Kievul poate însemna pentru R. Moldova „o pierdere a posibilităților de a influența rezultatul procesului de reglementare după încheierea războiului de pe teritoriul Ucrainei”.

„Nimeni nu cere aderarea imediată la NATO”, spune în interviu fostul ambasador moldovean la Washington, răspunzând unei întrebări despre constrângeri pe care le-ar avea guvernarea PAS din cauza jocului politic intern, unde opoziția pro-rusă invocă faptul că opțiunea aderării nu este sprijinită masiv de cetățenii R. Moldova.

Strângerea legăturilor cu NATO „ar permite extinderea posibilităților de instruire, de primire de echipament letal și de creare a unei convingeri printre cetățeni că armata își îndeplinește rolul, că prevederile constituționale nu reprezintă o acoperire nefastă pentru impotență și inerție”, mai spune Igor Munteanu în interviul cu Europa Liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.