Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilan Șor le-a dat țeapă moldovenilor care au crezut că va aduce gaze ieftine în țară

stiri.md
Ilan Sor

Nici pe 1 decembrie, nici pe 4 decembrie nu a ajuns în Moldova „gazul de 10 lei”, promis de fugarul Ilan Șor.

După cum a aflat Newsmaker.md, firma NordGaz Furnizare, care trebuia să livreze gaze ieftine, nu a încheiat contracte cu consumatorii. În data de 4 decembrie s-a aflat că firma și-a deschis un birou la Comrat pentru a primi astfel de cereri, deși NordGaz susținea că are deja aproximativ șase mii de cereri. Iar Șor a dat vina în acest sens pe Moldovagaz.

Unde este gazul ieftin?

De la 1 decembrie, gazele de 10 lei pentru un metru cub nu au început să fie livrate în Găgăuzia, în ciuda promisiunilor autorităților autonomiei și ale fugarului Ilan Șor. Atât Șor, cât și bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, din partea Partidului acum neconstituțional Șor, au dat vina pe principalul furnizor de gaze al țării, Moldovagaz.

„Desigur, le este frică să nu piardă sursa de alimentare. Prin urmare, oficialii și managerii Moldovagaz au blocat la hotar gazul livrat partenerilor noștri. Ei ignoră solicitările noastre în acest sens și speră că inițiativa noastră de a oferi locuitorilor din Găgăuzia și din alte regiuni ale țării gaze ieftine să va încheia acolo. Dar nu, acest lucru nu se va întâmpla”, a scris Guțul pe canalul ei de Telegram.

Anterior, ea a declarat că 17 milioane de metri cubi de gaze ieftine au fost achiziționați și depozitați în Ucraina, în depozitele companiei Ucrtransgaz.

Șor, între timp, a declarat pe rețelele sociale că structurile subsidiare de distribuție ale Moldovagaz – Gagauz-Gaz și Orhei-Gaz – nu vor să semneze un Acord cu NordGaz Furnizare (companie care a promis că va furniza gaze naturale contra 10 lei pe metru cub). „Mi se pare că nu ar trebui să înșeli oamenii. Astăzi Moldovagaz ne împiedică să începem livrările: are pretenții la orice detaliu, se ocupă de birocrație”, a spus Șor, adresându-se șefului Moldovagaz, Vadim Ceban. Șor susține că șeful Moldovagaz face acest lucru la ordinul direct al Guvernului.

De asemenea, Șor a mai declarat că este gata să livreze furnizorului principal de gaze al întreprinderii de stat Energocom (furnizează gaze către Moldovagaz) gaze cu 137 USD pentru o mie de metri cubi. Spre comparație, prețul de vânzare a gazelor de la Energocom pentru Moldovagaz în noiembrie-decembrie 2023 va fi de 605 USD pentru o mie de metri cubi.

Șor și politicienii apropiați acestuia au promis acum o lună că vor începe livrările de gaze ieftine către Moldova de la 1 decembrie. Inițial, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat că gazele ar costa 10 lei pentru un metru cub. Acestea urmau să fie furnizate de compania moldovenească NordGaz Furnizare, care, la rândul ei, ar fi cumpărat gaze de la o companie turcă necunoscută, Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi. Compania turcă ar fi cumpărat gazele de la compania germană Gas and Electricity Trading Gmbh.

Potrivit unui Acord publicat anterior, era vorba despre posibila furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaze contra a 160,4 euro pentru o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru un metru cub. Mai mult, potrivit documentului, prețul include livrarea gazelor în Moldova. Ulterior, reprezentantul NordGaz Furnizare, Alexandru Grosu, a declarat, într-o conferință de presă, că prețul, inclusiv cu TVA, ar putea fi de 12 lei pentru un metru cub de gaze. Inițial, s-a vorbit despre furnizarea de gaze ieftine în Găgăuzia, Taraclia și Orhei (aceste regiuni sunt controlate politic de Ilan Șor), dar ulterior compania NordGaz Furnizare și-a anunțat disponibilitatea de a furniza gaze ieftine întregii Moldove.

Consumatorii Moldovagaz plătesc 18,07 lei pentru un metru cub de gaze. Iarna, ținând cont de compensații, prețul va varia de la 12 lei la 18,07 lei pentru un metru cub, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor.

Pentru a furniza gaze consumatorilor finali, furnizorul trebuie să încheie un contract cu distribuitorul de gaze. În Moldova, cei mai mari distribuitori sunt 12 filiale regionale ale Moldovagaz: Gagauz-Gaz, Chișinău-Gaz, Edineț-Gaz, Orhei-Gaz și altele.

De ce Moldovagaz nu semnează un contract cu NordGaz?

Anterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat pe canalul său de Telegram că firma NordGaz Furnizare nu a prezentat toate documentele necesare.

„Companiile regionale de distribuție a gazelor naturale ale grupului Moldovagaz au primit de la un furnizor independent un pachet de documente pentru distribuția gazelor naturale în zonele geografice specificate de furnizor. Însă documentele primite nu corespundeau listei de acte necesare pentru încheierea unui contract standard de distribuție. Astfel, procesul de schimbare a furnizorului nu a fost încă inițiat, iar documentația a fost restituită spre revizuire”, a scris Ceban.

Într-o conversație cu NM, Vadim Ceban a menționat că în documentele de solicitare este necesar de indicat, printre altele, datele privind volumul livrărilor de gaze naturale, o listă a punctelor de consum și date despre responsabilii de negocieri cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale.

Șeful Moldovagaz a spus că firma NordGaz Furnizare nu a oferit o listă cu punctele de consum de gaze pentru consumatorii săi nici din Taraclia, nici din Găgăuzia.

„Toată lumea trebuie să urmeze procedura. Avem consumatori care își schimbă furnizorii. Ne lasă pentru ei. Nu există restricții”, a spus Ceban.

Potrivit acestuia, singura cerere de contract de distribuție în care se indică punctul de consum a fost depusă de Chișinău-gaz și era vorba despre Chișinău. „Acolo este indicat un abonat (consumator), o persoană fizică – administratorul acestei firme [NordGaz Furnizare, Alexandru Grosu]”, a spus Ceban, adăugând că Chișinău-gaz a refuzat de două ori să încheie un contract cu firma NordGaz Furnizare, iar acum aceasta a aplicat pentru a treia oară. Solicitarea este examinată.

Ceban a explicat că, potrivit procedurii de schimbare a furnizorului, pentru a încheia un contract cu un distribuitor, noul furnizor trebuie mai întâi să încheie contracte de furnizare de gaze cu consumatorii finali, apoi Moldovagaz primește o cerere de schimbare a furnizorului și trimite datele către distribuitor. Procesul de tranziție durează 20 de zile.

Șeful NordGaz Furnizare, Alexandru Grosu, răspunzând la întrebarea NM de ce compania nu a încheiat contracte cu consumatorii finali, a spus că, dimpotrivă, este necesar mai întâi un Acord cu filialele Moldovagaz, companiile de distribuție, iar apoi contractele cu consumatorii finali. „Nu vreau să comentez această prostie [declarațiile lui Ceban]”, a spus Grosu. Și a adăugat că compania are deja peste 5.850 de cereri de la consumatori pentru a trece la NordGaz Furnizare, dar contractele se pot semna doar după conectarea la rețeaua de distribuție.

Întrebat cum a putut să încheie un contract și să depună documente la Chișinău-gaz pentru a furniza gaze ca persoană fizică, Grosu a răspuns că nu a văzut răspunsul Chișinău-gaz la această cerere.

Procedura de schimbare a furnizorului de gaze este descrisă în Regulamentul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANARE). După cum reiese din document, prima etapă de trecere la un nou furnizor este încheierea unui Acord de furnizare a gazelor cu consumatorii finali, exact așa cum spune și Moldovagaz.

Acest lucru a fost confirmat și de o sursă a NM de pe piața furnizorilor alternativi de gaze. Potrivit omului de afaceri, pentru a începe furnizarea de gaze, compania a încheiat contracte unice cu consumatori din diferite regiuni, după care a încheiat un contract de distribuție a gazelor, apoi și-a extins baza de clienți.

Între timp, pe 4 decembrie, au apărut informații precum că în Găgăuzia s-a deschis un birou al companiei NordGaz Furnizare, unde sunt recepționate cereri de la consumatori privind schimbarea furnizorului de gaze naturale. Biroul este situat în Comrat, pe strada Lenin, 176. La intrare sunt afișate materiale informative care descriu ce trebuie să facă consumatorul pentru a începe să beneficieze de gaze cu 10 lei pentru un metru cub.

Ce spun autoritățile?

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat în repetate rânduri că nu crede în disponibilitatea gazului promis de Șor.

„Vedem că sunt știri, dar nu sunt gaze. În octombrie au spus că gazele ar fi 10 lei. Era fie o companie germană, fie una turcească. Dacă [Șor] are comercianți din UE care vor să ne vândă gaze stocate în UE [la 137 USD pentru o mie de metri cubi], atunci mergi la Energocom, acolo există o procedură. Dar cred că gazul [despre care vorbește Șor] nu există”, a spus Parlicov la o conferință de presă din 4 decembrie.

Șeful NordGaz Furnizare, Alexandru Grosu, într-un interviu acordat NM, a confirmat informația oferită de Guțul precum că 17 milioane de metri cubi de gaze destinate Moldovei se află în depozitele Ucrtransgaz. Întrebat de NM cine plătește stocarea gazului, acesta a spus că „atât companiile germane, cât și turce”, iar NordGaz Furnizare va plăti pentru transportarea acestui gaz în Moldova.

Amintim că cetățenii din UTA Găgăuzia ar putea achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale la iarnă. Cel puțin asta promitea guvernatoarea regiunii, Evghenia Guțul.

La scurt timp, Vadim Ceban a venit cu o reacție declarând că Moldovagaz nu cunoaște nimic despre noile tarife și noul furnizor pentru Găgăuzia.

Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că Evghenia Guțul nu va putea să aducă gaze naturale în Găgăuzia la un astfel de tarif, iar declarațiile acesteia sunt făcute, în prag de alegerile locale, pentru a ridica raitingul oamenilor lui Șor.

Totodată, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit și ea cu o reacție în care a spus că dacă gazul promis de Evghenia Guțul va ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, nu doar consumatorilor din autonomia găgăuză.

La rândul său, Ilan Șor a declarat că autoritățile sunt invidioase pentru că el a putut negocia pentru a aduce consumatorilor moldoveni gaze ieftine.

Pe 7 noiembrie, bașcanul a declarat că deja a efectuat prima plată în formă de avans de 3,5 milioane de euro pentru gazul care urmează să ajungă în Găgăuzia.

O investigație arată că gazul de 10 lei duce spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine, Victor Ianukovici, și de gigantul rus Gazprom.

Deși livrările de gaz urmau să înceapă la 1 decembrie, acest lucru așa și nu s-a întâmplat, iar Ilan Șor a acuzat Guvernul de blocarea ofertei mai ieftine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.