Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilhan Omar, democrata musulmană din Congresul american stârnește noi controverse

TRT
sua Israel

Presiunea era tot mai mare joi asupra unei alese democrate din Congresul american, Ilhan Omar, care a stârnit controverse în trecut prin afirmaţii despre Israel, iar acum este criticată de proprii colegi pentru că a pus "pe picior de egalitate" statul israelian, SUA, Hamas şi talibanii, relatează AFP.

"Am văzut atrocităţi de neimaginat comise de SUA, Hamas, Israel, Afganistan şi talibani", afirmase pe Twitter luni democrata Camera Reprezentanţilor.

Fapt rar, un grup de aleşi democraţi şi de confesiune ebraică din Cameră a publicat un comunicat miercuri seara, criticând-o dur pe colega lor musulmană, de origine somaleză.

"Să pui pe plan de egalitate SUA şi Israelul cu Hamas şi talibanii este la fel de insultător pe cât este de eronat", au scris cei 12 aleşi.

Chiar dacă cele două naţiuni sunt "imperfecte, meritând uneori critici", "falsele echivalenţe acoperă grupările teroriste", au avertizat ei.

A le confunda "în cel mai bun caz discreditează argumentul pe care avea intenţia să-l prezinte şi în cel mai rău caz reflectă prejudecăţi adânc înrădăcinate", scriu ei.

"Îi cerem Ilhan Omar să-şi clarifice afirmaţiile", solicită autorii mesajului.

Aleasa de 38 de ani a denunţat joi iniţiativa "ruşinoasă" a colegilor săi, pentru că ei nu au contactat-o direct, scrie Agerpres.ro.

"Stereotipurile islamofobe din acest comunicat sunt insultătoare", a replicat ea pe Twitter, după ce a declarat că a primit o "avalanşă de ameninţări cu moartea".

Critici i-au fost aduse de asemenea din partea republicanilor, unii dintre aceştia cerând organizarea unui vot pentru a o exclude din Comisia pentru afaceri externe a Camerei.

În 2019, ea fusese criticată în Cameră pentru sprijinul acordat campaniei internaţionale de boicotare a Israelului, pe care unii susţinători ai statului israelian o asimilează unei forme de antisemitism. Apoi, ea a afirmat că lobby-ul pro-Israel, AIPAC, finanţa responsabili politici americani cu scopul ca ei să susţină această ţară din Orientul Mijlociu, provocând noi acuzaţii de intoleranţă.

Mesajul său de pe Twitter aflat la originea polemicii urma unui schimb de replici luni în cursul audierii şefului diplomaţiei americane Antony Blinken. Ea îl întrebase atunci despre Curtea Penală Internaţională (CPI).

"A cita un dosar deschis împotriva Israelului, SUA, Hamas şi talibanilor la CPI nu înseamnă să faci o comparaţie şi nu vine din 'prejudecăţi adânc înrădăcinate'", s-a apărat ea joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.