Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imagini inedite cu Vladimir Putin dintr-o călătorie secretă în Finlanda la începutul anilor 1990 / VIDEO

captură TV
Vladimir Putin

O înregistrare video inedită de la începutul anilor 1990 îl arată pe Vladimir Putin cu o înfăţişare ciudată, purtând trening şi având părul mai lung în timpul unei vizite în Finlanda, la începutul anilor 1990, relatează The Guardian.

Televiziunea finlandeză YLE a obţinut acest film inedit făcut de un amator de la o sursă anonimă. Videoclipul a fost filmat cu ocazia unei zile de 1 Mai, petrecută la scurt timp după ce Putin - pe atunci ofiţer KGB în vârstă de 40 de ani - devenise consilierul lui Anatoli Sobceak, primarul oraşului Sankt Petersburg la acea vreme.

În videoclip, Putin şi Sobceak joacă tenis de masă cu gărzile de corp ale primarului. La un moment dat, Putin schiţează un zâmbet. El se scarpină în mod repetat pe gât.

Ulterior, petrecerea continuă la pescuit. Putin, aparent conştient că este filmat, stă cu spatele la cameră, în timp ce de pe ţărm cineva strigă să arate peştele pescuit.

La întoarcere, soţia de atunci a lui Putin, Liudmila, este văzută eviscerând captura, o ştiucă. Cele două fiice ale lor, Maria şi Katerina, se văd şi ele în preajmă.

Imaginile îl arată, de asemenea, pe Putin, cu ochii în jos, stând lângă Sobceak, în timp ce primarul îşi încearcă mâna la darts.

Filmul a fost filmat la o vilă de oaspeţi deţinută de o companie finlandeză, Thomesto, care a importat lemn din Rusia. Vila din lemn este amplasată pe insula Torsö, în Raseborg, la aproximativ 100 de kilometri vest de Helsinki, pe coasta sudică a Finlandei.

Putin s-a întors la Leningrad - în prezent Sankt Petersburg - în 1990, după ce a petrecut cinci ani ca ofiţer de informaţii KGB în oraşul Dresda din Germania de Est. El s-a alăturat echipei lui Sobceak şi a devenit şeful Comisiei pentru relaţii externe, fiind responsabil pentru acordurile comerciale şi investiţiile străine. Primele acuzaţii de corupţie la adresa lui Putin datează din această perioadă, precizează The Guardian.

Putin susţine că a demisionat din KGB în august 1991 în semn de protest faţă de lovitura de stat eşuată a acestuia împotriva lui Mihail Gorbaciov. Potrivit sursei YLE, Putin a confirmat că lucra pentru agenţia de spionaj în timpul vizitei.

„Era foarte restrictiv în privinţa alcoolului şi nu fuma”

Sursa a descris-o pe Liudmila Putina ca fiind "foarte plăcută". Persoana a adăugat: "Nu puteai să te apropii de Putin, de genul că ai putea bea ceva împreună şi vorbi despre femei şi viaţă - nimic de genul acesta. Era foarte restrictiv în privinţa alcoolului şi nu fuma".

Videoclipul arată grupul luând un prânz relaxat cu bere şi vin în interiorul unei cabane din lemn. Sobceak stă în capul mesei, iar Putin poate fi văzut mestecând bine. Când primarului i se serveşte o bucată mare de carne, Putin face o glumă despre economia de piaţă - recent introdusă în Rusia după prăbuşirea comunismului.

Potrivit sursei YLE, Putin a vorbit foarte puţin în vila din Raseborg. El a pus o singură întrebare: ce s-ar întâmpla dacă "un milion şi jumătate de ruşi" ar trece graniţa în Finlanda? La acea vreme, ruşii sufereau de o criză acută de alimente şi bunuri de bază.

În anii '90, Putin era un vizitator frecvent în Finlanda. Apariţiile sale ulterioare în calitate de prim-ministru şi preşedinte al Rusiei au fost atent controlate.

YLE comentează că videoclipul este "departe de imaginea macho şi dictatorială pe care Putin şi-a creat-o de atunci".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.